Rrrr: healthy snacken met… ‘moeilijke’ chocolade

Een chocoladelover ben ik altijd al geweest. Als kind met Surprise-eieren en nepchoco uit kerst-adventskalenders (stiekem nog steeds best lekker). Daarna Verkade en Droste en na het volgen van een bonbonworkshop wilde ik alleen nog het Belgische Callebaut.

Later volgden tripjes naar Brussel en Brugge en kon je me wegdragen bij Godiva, Neuhaus en Laurent Gerbaud. Peperduur, maar zo goed. En eigenlijk waren die prijzen een voordeel: hoe duurder, hoe minder ik kon kopen, hoe beter voor mijn dijen.

Bonbommetjes
Een paar jaar geleden ontdekte ik de goddelijke snoepjes van Dominique Persoone; zelfbenoemd ‘shock-o-latier’, omdat hij allesbehalve standaard chocolaatjes maakt. Hij creëert bonbons met bacon en rode peper, maar bedacht ook de snuifbare chocolade voor the Rolling Stones. Wow. Ook Persoone’s delicatessen kenden een groot voordeel voor de lijn: omdat elke bonbon zo’n enorme smaaksensatie is, hoef je bijna geen tweede. Bijna bonbommetjes.

Rrrraw
Ik ben altijd al gek geweest op hele donkere chocolade – puurder dan puur. Maar tegenwoordig ga ik het liefst voor raw cacao. Dit heet ‘rauw’ omdat de chocolade koud is verwerkt, zodat alle natuurlijke voedingswaarden (en de stofjes die zo goed voor je zijn!) behouden blijven. Merken als Lovechock (te koop bij natuurwinkels en Marqt enzo) gebruiken daarnaast geen extra suikers en lactose in de repen, zodat ze nog gezonder zijn. Zo zoeten ze veel chocolade met natuurlijke nectar; net zo zoet, maar geen suikerbommen.

Gezond snacken
Het grote voordeel ontdekte ik onlangs toen ik op de bank zat te snoepen van deze rauwe chocolade. Omdat de smaak zo puur en zo super sterk is, eet je steeds piepkleine stukjes. Terwijl ik BonBonBloc- en Tony’s Chocolonely-repen zo achter elkaar wegtik, neem ik van deze repen juist muizenhapjes. Je hele mond wordt gevuld met superveel smaak, en na een paar blokjes zit je bomvol. Een nieuwe gezonde banksnack is gevonden!

Hoewel ik echt nog wel een keer een koetjesreep ga eten. Of twee. Ssst.