Over de rug van Amira

amira

Ooit was ik verzot op RTL Boulevard. Dat was voordat ik kinderen had. Op het tijdstip dat het nu uitgezonden wordt, is het hier spitsuur. De tafel wordt afgeruimd, de kinderstoel moet worden ontdaan van een hele voedselketen, kinderen moeten schoongepoetst naar bed en zodoende kijk ik het eigenlijk nooit meer. En dat is jammer. Want ik houd wel van een beetje entertainment.

Ik dacht dit euvel op te lossen door dan maar op Facebook het programma te gaan volgen. Af en toe was het inderdaad best leuk. Foto’s van hoe oud sterren zijn geworden, bijvoorbeeld. Een beetje venijnig natuurlijk, en tegelijkertijd doet het je beseffen dat je ook oud bent geworden. Echter, er stonden ook andere berichten. Berichten die vaak eindigden met: ‘En vind jij dat terecht?’ ‘Vind jij het terecht dat deze finalisten door zijn?’ Of over de bruidsjurk van zangeres Sieneke: ‘Wat vind jij van de jurk?’ Of als twee actrices dezelfde jurk dragen: wie draagt hem beter?

Zoals te verwachten komen daar meestal de meest venijnige reacties op. Tja, dat gebeurt op sociale media. De laatste tijd wordt de nare kant ervan behoorlijk belicht. Doet Trijntje iets ondoordachts door voor elke like een euro te beloven, tijdens de actie voor de ramp op de Filipijnen, dan wordt ze vervolgens verbaal afgemaakt omdat ze geen twee ton doneert. Echter, nu staat er op de Facebookpagina van RTL Boulevard het volgende: ‘Wat vond jij van Amira’s toneelstukje?’

Voor degenen die het gemist hebben: Amira, 9 jaar oud, won Holland’s Got Talent met een fraai stukje operazang. Toen ze hoorde dat ze bij de laatste drie zat, viel ze prompt op de grond, stak haar armen en benen de lucht in en liet haar tong uit haar mond bungelen. Dat had ze zelf bedacht. Vond ze grappig. Ze zei vooraf: ‘Ik heb iets leuks om te doen als ik hoor dat ik bij de laatste drie zit.’ Nu wil ik even in het midden laten of het nu wel of niet grappig was (ik vond van wel, moest meteen denken aan mevrouw Stemband), want waar het me om gaat is de stemmingmakerij.

De reacties zijn namelijk niet mals: Aanstellerig kind, duidelijk over het paard getild, schreeuwerige dwerg die onterecht heeft gewonnen met d’r geblèr. Of: pleuriskind. Of: normale kinderen hebben zulke humor niet. Duidelijk een product van kindermisbruik. Of: kutkind. Of: dom, ze is raar. Of: oprotten, da’s geen kind maar een alien. Of: demonenkind. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Er waren ook positieve reacties op haar toneelstukje, maar het meeste werd er gereageerd op de reacties. Er waren herhaaldelijke oproepen aan RTL Boulevard om dit bericht te verwijderen omdat het wel over een kind ging.

En ja, dat is ook mijn punt. Ze is een kind. Ze is 9 jaar. Ze had zelf iets bedacht en sommige mensen vinden dat leuk en sommige mensen vinden dat stom. Dat kan. En laat het dan daar bij. Laat mensen het liken bijvoorbeeld, of niet. Klaar. Nee, er moet weer een mening gevraagd worden. Waarom? Zijn we er nu nog steeds niet achter dat de mening van half Nederland niets meer is dan een emmer stront die ze over elkaar heen willen smijten? Mensen die op sociale media ineens denken dat hun verbale diarree ertoe doet? Kap daar toch mee! Internet is oneindig. En zo’n meisje van 9 jaar hoeft niet geconfronteerd te worden met al dat negatieve en ondoordachte commentaar. Wat betreft RTL Boulevard: nee, geen like meer van mij. Als je over de rug van een kind wil scoren, is dat simpelweg gewoon heel erg naar.

© foto: ANP