Rumr: lekker anoniem chatten

Er is weer een nieuwe app waarmee je lekker anoniem een klootzak kan zijn: Rumr. Aangezien je op steeds meer websites uitgebreid moet inloggen om te kunnen reageren, en WhatsApp ook al tot veel te veel controleergedrag leidt (“Waarom was jij vannacht om 3.52 nog online?” “Er stonden wel twee vinkjes maar ik hoorde maar niets van hem.”), moest er hoognodig weer iets komen waar je je wel prettig bij kan voelen.

En daar is dus Rumr, lekker hip zonder tweede klinker. Met Rumr kun je groepschatten, maar dan anoniem. Nee, niet zoals die sextelefoonlijnen van vroeger (“telefoneren met z’n tienen tegelijk” – wie kent dat nog?) waarbij je met voor jou onbekende mensen een gesprek kon voeren, maar gewoon met je eigen vrienden. Maar dan wel anoniem.

Anoniem
Snappen jullie het nog? Ik leg het even kort uit. Met Rumr maak je een chatgroep aan met je vrienden, maar vervolgens kan je niet zien wie wat getypt heeft. Je ziet wel wie er binnen zijn dus je weet met wie je praat, het enige verschil is dat alle afzonderlijke berichten zonder afzender verschijnen. Zo kun je dus lekker in een groep van 6 vriendinnen met elkaar over vriendin nummer 7 zeggen dat het een kutwijf is, zonder dat iemand weet dat jij het bent – jullie zouden het immers alle zes geschreven kunnen hebben.

Herkenbaar
Ik denk niet dat Rumr een langdurig succes gaat worden. Hoe moeilijk kan het zijn om in een groepschat de toon en mening van je vrienden te herkennen, ook zonder naam erbij? Bovendien vraag ik me af wat je zo half-anoniem zou willen melden aan anderen. Waarschijnlijk wordt het kortstondig omarmd door scholieren die denken dat het tof is om zo ongestraft te kunnen roddelen, maar is de nieuwigheid er na een paar keer wel vanaf. Tenzij je het als gezelschapsspel aanpakt, natuurlijk. Ik zie wel mogelijkheden. Een ‘van wie is deze uitspraak’-quiz, een half-anonieme ‘truth or dare’-sessie of gewoon full blown “Wie is de Mol” via Rumr. He, zo word ik toch nog enthousiast. Wie wil er met me chatten?

Foto: Rumr

Meer blogs van Jedidjah lezen? Klik hier.
Of via Twitter: @julianoomen