Run to the beat

Ik hartje hardlopen en ik hartje muziek en meestal gaan die twee liefdes goed samen, maar op sommige dagen niet. Nee, niet weer Lady Gaga. Tik. Volgend nummer. Sorry Kings of Leon, m’n sex is allesbehalve on fire op dit moment. Tik. Je moet inderdaad niet aan m’n Nikerrrsz zitten. Doei Opposites! Tijd voor een andere playlist.

The sound of silence
Als ik drie dagen later weer ga hardlopen, staan nog steeds dezelfde tunes in mijn playlist. Dan maar zonder iPhone en oortjes. Het is vroeg en afgezien van een paar krijsende meeuwen die een vuilniszak proberen open te pikken, is het stil op straat. Ik hoor mijn ademhaling en hoe mijn voeten neerkomen op de stoep. Eenmaal in de duinen hoor (en voel!) ik de wind en het ruisen van de zee. Wat een rust. Heerlijk!

Naar je lijf luisteren
Zes weken later heb ik nog steeds geen nieuwe playlist. Ik merk dat als ik zonder muziek loop beter naar mijn lichaam luister. Als ik een echte power song (‘Fly away’ van Lenny Kravitz is mijn lievelings) hoor, laat ik me nogal eens meeslepen: borst vooruit en gaaaaaaaan! Omdat ik nog aan het herstellen ben van een blessure wil ik niks forceren en lijkt het me beter dat ik Lenny voorlopig thuislaat. En eigenlijk vind ik het ook wel relaxed zo zonder muziek. M’n hoofd is sneller leeg en er ontstaat meer ruimte voor creativiteit; de voornaamste redenen dat ik hardlopen zo fijn vind.

Power playlist
Maar lopen met muziek heeft ook voordelen. Uit Brits onderzoek blijkt dat je sportieve prestaties 10 procent beter zijn met muziek dan wanneer je alleen naar je eigen gepuf luistert. Ren je op beats die zijn afgestemd op jouw pasfrequentie, dan loopt het voordeel op tot maar liefst 20 procent. De site JogTunes.com helpt je bij het uitzoeken van de juiste beats: geef je beats per minute en favoriete genre in en je krijgt nummers die bij jouw tempo passen. Denk dat ik voor de 22ste toch maar een nieuwe playlist ga samenstellen…


Volg Nienke (@N1enke) en Nikky (@Nikjenikkes) de komende weken in de aanloop naar de Dam tot Damloop op VIVA.nl/damloop
 en op Facebook.com/VIVAsportief. Hier vind je ook trainingsschema’s.