Russisch roulette

Dus jullie dronken vader heeft jullie aan je haren door de tuin getrokken? En daarna meerdere malen op jullie hoofd geslagen? Tja, de buren kunnen wel zoveel zeggen. Misschien liegen zij juist wel. Het blijft een welles/nietes spelletje wat dat betreft. En zeg nou zelf, ‘huiselijk geweld’ zijn ook wel gelijk hele grote woorden hoor.

Trouwens, of het nu waar is of niet: dat maakt eigenlijk niet zoveel uit wat mij betreft. Het gaat hier niet om of jullie pijn hebben, verwaarloosd of mishandeld worden. Dat is van ondergeschikt belang. Sorry dat ik het moet zeggen kinderen, maar hier zijn grotere belangen in het spel.

Beter een verre vriend dan een bemoeizuchtige buur
We hadden het net weer een beetje op de rit met jullie vaderland. Jullie regering stond op het punt overstag te gaan en de boycot op Nederlandse aardappels te laten varen. Weten jullie wel niet wat dat betekent? Dat zijn heel veel centjes voor de Nederlandse economie hoor! Dit akkefietje zou zomaar een smet kunnen werpen op het bezoek dat staatssecretaris Dijksma momenteel brengt aan Moskou. Denk jullie eens in hoe zij zich wel niet moet voelen nu!

Door al dat gedonder bij jullie thuis overweegt Rusland nu zelfs ook om de import van tulpen uit ons land stop te zetten. Onze tulpen, onze nationale trots! What’s next? Vergeet niet dat Rusland één van onze belangrijkste handelspartners is, kinderen. Dat moeten jullie wel goed onthouden! Eén verkeerde move van Nederland en de hele verhouding is verstoord. Wat dat betreft is het net Russisch roulette.

Al genoeg ellende
Dus jullie begrijpen hopelijk dan ook dat het mij er alles aan gelegen is om meneer Poetin te vriend te houden, wat dat betreft. Ook al is het maar omdat hij pas nog een bootje uit Nederland in beslag heeft genomen en de bemanning hiervan gevangen houdt. We proberen met man en macht om deze mensen weer vrij te krijgen, maar dan is het wel belangrijk dat we de sfeer onderling goed houden, dat begrijpen jullie toch ook wel?

Staatsbezoek
Dus nu niet gaan huilen over blauwe plekken en strenge ouders, gewoon even doorbijten. Een strenge opvoeding hoort toch bij jullie cultuur? Nou dan! Bedenk maar zo, als onze koning en koningin straks in november op staatsbezoek gaan naar Rusland, dan willen jullie toch ook niet dat er ongemakkelijke stiltes vallen en/of pijnlijke gesprekken moeten worden gevoerd? Zo’n bezoek hoort toch juist een beetje gezellig te zijn? Nou dan.

Ik heb het al druk genoeg met al die gekken die met van die regenboogvlaggen de straat opgaan om te protesteren tegen het anti-homobeleid van jullie regering. Waarom moeten dat soort dingen nou altijd zo hardop? Alsof je daarmee de Olympische Spelen kunt saboteren… die gaan toch wel gewoon door, veel te veel geld mee gemoeid.

Niet klagen, maar dragen
Natuurlijk vind ik het rot voor jullie. Maar zo werkt het nu eenmaal in de grote mensenwereld. Daarnaast hebben we ook nog gewoon het verdrag van Wenen waar we ons aan moeten houden. En nee, dat heeft niets met jullie traantjes te maken dus veeg die maar weg. Het betekent dat ik jullie vader en moeder sowieso niets kwalijk mag nemen. Dus dat doe ik dan ook niet. Ik heb ze – voor de goede lieve vrede – als minister van Buitenlandse Zaken uiteraard wel mijn excuses aangeboden. Net als aan meneer Poetin, ik hoop dat het helpt.

Er zijn mensen die zeggen dat ik eigenlijk jullie mijn excuses aan zou moeten bieden, maar dat vind ik onzin. Sowieso beschouw ik jullie niet als volwaardige gesprekspartners, jullie zijn nog maar kinderen en ik ben volwassen. En die hebben nu eenmaal altijd gelijk toch?

Nou kom op, droog je tranen en ga lekker naar huis. Hier, heb je nog een snoepje voor onderweg. En nu wegwezen, dan kan ik verder met belangrijke ministerdingen doen.

Bron foto: Biscarotte