Schaamteloos

Ik heb me afgelopen weekend bijzonder schaamteloos en ongelooflijk kinderachtig gedragen en ik ben maar liefst vier-en-vijftig mensen een excuses verschuldigd. Daarmee zet ik weer een nieuw persoonlijk record onder mijn naam, maar niet één om trots op te zijn.

Gek op foto’s
Misschien moet ik eerst vertellen dat ik gek ben op fotograferen en fotografie. Geen van mijn vriendinnen neemt de moeite om hun harde schijf te vermoeien met kiekjes van onze tronies. Dat is ook niet nodig, want ik heb een archief dat ongeveer driekwart van het geheugen van mijn computer beslaat. Laatst stelde een vriendin voor om een filmavond te houden, maar ik denk het filmfestival in Cannes erbij verbleekt. En dan praat ik niet over kwaliteit.

Stalkgedrag
Afgelopen weekend ontdekte ik iets nieuws in het café. Er hing een beeldscherm met een knop eronder. Als je daarop drukt krijg je drie seconden om te poseren en dan komt de flits. Als fotofanaat werd ik helemaal dol toen ik dat ontdekte. Nu hoefde ik nooit meer fotografen te stalken voor een kiekje van mijn kliekje. Na de eerste foto volgde al gauw een hele reeks. Ruim drie kwartier claimden we het beeld en de foto’s gingen van kwaad tot erger.

Zeldzaam lelijk
Ik heb bolle wangen en als ik deze opblaas lijken ze wel  te verdrievoudigen. Als ik dat doe, ben ik zonder twijfel op zijn lelijkst, maar ook buitengewoon lollig. Althans, dat was mijn mening. Ik bedacht hoe grappig het zou zijn als mensen onschuldig een foto zouden maken en dat mijn zes wangen dan op de achtergrond zouden staan.  Verrassend genoeg vond ik steeds meer mensen bereid om mee te doen.

Ontzettend kinderachtig
Wildvreemde nietsvermoedende mensen poseerden voor de camera. Op het moment van de flits doken we in formatie op de achtergrond van links, rechts, onder en boven op met opgeblazen wangen. Na de flits komt de foto nog één keer kort in beeld om vervolgens te verdwijnen. Elke foto opnieuw tranen met tuiten van het lachen. Omdat mensen nogal gefocust zijn op hun eigen verschijning had niemand iets in de gaten. Dan zien ze pas de volgende dag online.

Karma
Online? Shit, dat besefte ik me iets te laat. Zo geschiedde het dat ik nu maar liefst vier-en-vijftig keer op de achtergrond van een foto sta. Online. Wildvreemde mensen op de voorgrond, mijn zes wangen op de achtergrond. Volgens mij is dat exact wat ze met karma bedoelen. Ik heb nog één keer gehuild van het lachen en vervolgens geaccepteerd dat ik op zijn tijd een vreselijk infantiel schlemielig schaap ben. Ik kan alleen maar sorry zeggen. Sorry mensen, dat ik jullie foto heb geruïneerd.

Gelukkig ben ik goed in foto’s bewerken, dus bij deze: stuur ze maar door!
Ik twijfel alleen nog wel of ik mezelf eraf zal knippen, of dat ik de mensen in kwestie ook vier extra wangen geef.

© Beeld: privébezit