Schieten op de president

obama

Stond Nederland vorige week toch ineens even stil. Niet omdat er een hele belangrijke nucleaire top was, maar omdat Barack Obama met een half dorp aan personeel ons land met een bezoek vereerde.

Ik ben geloof ik niet de meest kritische persoon op aarde. Ik vind het heel tof dat we een koningshuis hebben, en vind het reuze gezellig, zo’n zwaaiend paar dat elk jaar een stad in Nederland bezoekt op een manier die vrijwel identiek is aan de intocht van dat andere fictieve figuur. Ook begreep ik volledig dat Obama een bataljon aan beveiligers en voertuigen naar ons land had gebracht, zelfs al was dat voor een bezoekje van minder dan een dag.

Overdreven
We hebben de neiging om zoiets altijd heel overdreven te vinden, totdat het misgaat, dan hadden we ineens veel meer moeten doen. Dat ondervond de NS weer eens aan den lijve. Wordt het bedrijf keihard uitgelachen omdat er een grote hoeveelheid extra treinen wordt ingezet om de toestromende mensenmassa te kunnen vervoeren, die er helemaal niet bleek te zijn. Dat hadden ze andersom eens moeten proberen, dan waren de rapen gaar geweest. In Nederland doe je het maar zelden goed wat dat betreft.

Op dat bezoek van Obama en consorten was natuurlijk ook een hoop kritiek. Een beetje schieten op de president, alsof hij er iets aan kon doen. Het kostte ons land bakken met geld, het verstoorde de (toch al zwakke) economie en het was allemaal erg onzinnig. Misschien, maar ondertussen verscheen de ene post na de andere op Facebook van mensen die wanhopig iets probeerde op te vangen van die ‘lastige’ president, en die trots foto’s plaatsten van al dan niet geslaagde pogingen om hem op de gevoelige plaat vast te leggen.

Superstoer
Ik zei het al, ik ben niet de meest kritische persoon. Dat koningsliedje vorig jaar? Ik vond het een tof initiatief, begreep de commotie totaal niet, zwarte piet vind ik tof, ook al weet ik dat ik dat niet zou mogen vinden en die hele nucleaire top? Ik vind het superstoer dat die in ons land gehouden werd. Waarom? Omdat ik sinds mijn jeugd voortdurend te horen krijg dat dingen niet kunnen in Nederland, we zijn te klein, we zijn te onbenullig, wij kunnen dingen niet goed, Nederland is peanuts.

Daar was vorige week weinig van te merken. Het was allemaal verdomd goed geregeld, er is niets gebeurd, en ons land, inclusief een persconferentie voor de Nachtwacht die voor het nodige toerisme en inkomsten zal zorgen, stond verdraaid positief in the picture. En misschien ben ik dan niet kritisch genoeg, maar ik vond het leuk, spannend én gezellig vorige week en het lijkt me uiterst positief dat we eens om een andere reden in het nieuws komen dan ons pro-softdrugsbeleid en de zoveelste verloren WK-finale.

Nederland rules, en dat mogen we niet vergeten.

Bron: ANP