Seksende fruitvliegjes

Ineens zijn ze daar. Je denkt twee of drie, maar als je goed kijkt ontdek je er steeds meer. En als je een paar dagen wacht, zijn ze plots verdriedubbeld. Bah. Fruitvliegjes.

Vliegjes versus konijnen
Eigenlijk, bedenk ik, hebben konijnen ten onrechte de status van seksdieren verkregen. We zeggen immers dat verliefde stelletjes ‘hokken’ als konijnen. Maar de fruitvlieg, die kan er pas echt wat van.

Ik besluit op onderzoek uit te gaan en ontdek dat een fruitvlieg in zes dagen volwassen is, 400 tot 800 eitjes in hun leven leggen, in fases van 5 eitjes per keer. Menig man zou staan te springen om deze frequentie seksueel contact te hebben. Zou niet best zijn, is mijn volgende gedachte. Een grove berekening zegt mij dat de bevolking op korte termijn zou vervierhonderdvoudigden, we drie miljoen basisscholen in Nederland nodig hebben en er jaarlijks een slordige 211.200.000 spenen over de toonbank gaan.

Voortplanting
En dan nog iets. Schokkend wat ik terloops nog meer ben tegengekomen over seksende dieren. Mannelijke muizen die sterven omdat ze te hard moeten werken voor de seks, spinnen die spontaan het loodje leggen na de zaadlozing – als ze al niet worden opgegeten door het vrouwtje – en fruitvliegen gaan, bij gebrek aan seksueel contact, aan de drank. Blijft toch een gek iets, dat seks. En dat allemaal voor de voortplanting. Bij dieren dan. En sommige dieren, zoals de fruitvliegjes, doen dat verdomde goed. Mensen niet, niks voorplanting. Wij ‘bedrijven de liefde’, in de meeste gevallen voor puur genot.

Puur genot
Mijn vriend steekt de kaarsjes in de slaapkamer aan en ik druk terloops nog één exemplaar dood tegen mijn spiegel. Bedenk tevreden dat dit 800 fruitvliegjes op termijn scheelt en stap in bed. Mijn bevindingen van de dag, over de levenscyclus van deze vliegjes, deel ik enthousiast met mijn vriend. Hij is half niet zo geïnteresseerd als ik en richt zich liever op romantische sfeer van deze setting. En gelijk heeft ie. De ontwikkelingen van meneer de fruitvlieg wordt aan de kant gezet en ik kruip onder de warme dekens. Bedenk dan ineens dat ik de pil nog moet slikken, doe een greep richting het halflege stripje en druk er de ‘donderdag’ uit. Nee. Vanavond geen voorplanting. Puur genot.

CC foto: USDAgov