En ze seksten nog lang en gelukkig

seks-scheiding

Nee, dan dit. Binnenkort mogen de inwoners van Massachusetts geen seks meer hebben en niet daten wanneer ze in scheiding liggen. Dit zou emotionele schade toebrengen aan de kinderen. Maar wie zegt dat iedereen die gaat scheiden kinderen heeft? En hoe valt zo’n wet eigenlijk te controleren? Mag je dan iemand aangeven waarvan jij vermoedt dat hij of zij seks gehad heeft? Hoe wordt dat vervolgens gecontroleerd? Of moet het echt een heterdaadje zijn?

Scheiding
Ik was het krantenartikel eigenlijk alweer vergeten, tot ik gister bij een huis ging kijken. Deze werd tijdelijk in de verhuur gezet omdat de bewoners in scheiding lagen. Nummer 186. Hier moet het zijn en ik belde aan. De deur ging open en er stond een vrolijke makelaar in de opening. Ik volgde haar de smalle gang door en eenmaal binnen werd mijn aandacht gelijk getrokken door een fotowand links van mij. Grote en kleine foto’s van het koppel tijdens de meest mooie reizen, trouwdag en ontroerende portretten van hun dochtertje. Elke individuele foto straalde geluk, liefde en ontzettend veel levenslust uit.

We liepen via de woonkamer naar de keuken en het kleine kamertje achterin. “De babykamer!”, zei de makelaar enthousiast. Links in de hoek stond een wit ledikantje, op de grond een kist met houten speelgoed en aan de wand hing een schilderij met daarop “welkom kleine Eva’ geschreven. De makelaar wist me te vertellen dat ze het huis helemaal zelf in elkaar geklust hadden. Alles in het huis was ‘af’, van weggewerkte kasten tot aan plintjes die zorgvuldig de kieren van de vloer bedekten.

Weemoed
Ik kon niet helpen dat ik er een weemoedig gevoel van kreeg. Hóe kan het? Wat moet er gebeuren om na zoveel met elkaar meegemaakt te hebben, zoveel liefde en avonturen, je het niet meer ziet zitten om voor de relatie te vechten? Je bouwt samen een huis op, maakt reizen en gaat voor een kleintje. Alles lijkt compleet, rond en af. En dan spat de droom uiteen.

Liever het huis in de verhuur doen. Regelingen treffen voor het kindje. Spullen verdelen. Er moet er iets goed mis gegaan zijn.

Liever niet
Ondanks dat scheiden soms de beste optie is, lijkt het me een extreem heftige beslissing. En dan te bedenken dat er in Massachusetts een klopjacht geopend kan worden of te controleren of je in zo’n periode niet date of sekst. Nee, scheiden is verre van ideaal. Als er nog een klein lichtpuntje is, gun ik het iedereen om kracht te vinden zich uit het dal te vechten. Nog lang en gelukkig seksen.

: CC foto: Jared Giarrusso