Serie-verslaafde in paniek!

downloadverbod

Tenzij je onder een steen hebt gebivakkeerd ben je vast al op de hoogte dat downloaden uit illegale bron sinds vorige week verboden is in ons land. Voorheen was het alleen illegaal als je bestanden deelde het op het net, maar nu is er ook een downloadverbod.

Daar schrok ik wel van, want je kunt me een rasechte serie- en filmdownloader noemen. Naar de Nederlandse tv kijk ik niet veel, liever kruip ik op de bank met een Amerikaanse serie als Parks and Recreation of Veep. Die laatste serie is wel te zien via HBO, maar om nou alleen daarvoor een abonnement van vijftien euro per maand af te sluiten…

We gaan gewoon maar door
Dus: wat nu? Ik keek wat rond bij de reacties op Twitter en nu.nl. En wat bleek: volgens mij zijn veel mede-serie- en film-downloaders ook niet van plan om per direct het downloaden op te geven. Ten eerste is lastig te achterhalen wie wat precies illegaal downloadt, zodat het uitdelen van straffen lastig wordt. Daarbij is er ook geen concrete straf bekend. Downloaden is illegaal, maar wat de gevolgen zijn, dat is (nog) niet duidelijk.

Stelen?
Ik hoorde ook andere geluiden: sommige mensen vinden dit besluit goed, want downloaden is tenslotte stelen. Ben ik het niet geheel mee eens. Ik snap het ergens wel, want de makers van de media hebben recht op een vergoeding als hun werk wordt gebruikt, voor welk doeleinde dan ook. Het is ook niet dat ik te gierig ben om te betalen. Ik maak met alle liefde maandelijks mijn abonnementsgeld voor Netflix en Spotify over. Het punt is dat het ons erg lastig, zo niet onmogelijk wordt gemaakt om bepaald materiaal in ons bezit te krijgen. Via HBO kun je alleen HBO-series kijken, Netflix biedt vooral een verouderd en incompleet aanbod. Als ik daar het laatste seizoen van Dexter wil zien kan dat nog niet, terwijl op het world wide web de spoilers je om de oren vliegen (in elk geval de paar weken na het uitzenden van de serie-finale). En veel van mijn favoriete series staan er sowieso niet op. Dus waar moet ik ze dan vandaan halen? DVD’s importeren? Die komen altijd pas laat uit en zijn naar mijn mening ook behoorlijk aan de prijs, zeker als je nagaat dat het medialandschap erg veranderd is.

Een andere oplossing is streamen, dus dat je een aflevering of film ‘live’ kijkt op internet, zonder dat er mb’s naar je computer worden gedownload. Eigenlijk net zoals bij Netflix en Spotify. Helaas is dat technisch niet mogelijk met mijn computer/tv en daarnaast schijnt de kwaliteit van gestreamd beeld niet altijd even goed te zijn. Ook niet echt ideaal, dus.

Netflix 2.0, s’il vous plait
Kortom: ik wil een dienst waarop ik de nieuwste dvd-releases kan bekijken en waar serie-afleveringen gewoon de dag na uitzending in Amerika online staan. En ja, daar wil ik gerust voor betalen. En ik gok zomaar met mij vele anderen, als je nagaat hoeveel abonnees Netflix al heeft (behoorlijk wat). Voordat de overheid het downloadverbod echt invoert en ons begint te straffen, is het misschien slim om eens te kijken hoe de consument wél aan z’n trekken kan komen. Ik wacht met volle smart op Netflix 2.0.

Beeld: 123RF