Sletvrees

sletvrees

Een fenomeen wat we allemaal wel herkennen, maar misschien niet zo bij stilstaan. Waarom kan alleen een vrouw een ‘slet’ genoemd worden? Waarom zouden alleen vrouwen kunnen lijden aan nymfomanie? Zijn vrouwen vijftig jaar na de seksuele revolutie wel echt zo vrij? Sunny Bergman stelde dit heel fascinerend aan de kaak in haar documentaire (en boek!) ‘Sletvrees’.

Seksuele vrijheid
Zodra je de documentaire opzet, val je van het ene in het andere interessante perspectief. Hoe dieper je in de documentaire zit, hoe complexer het hele idee van ‘seksuele vrijheid’ eigenlijk blijkt. Vrouwen schijnen juist ook zelf een groot aandeel te hebben in het in stand houden van taboes en belangrijker misschien nog: ons zelfbeeld. Wij vinden bepaald gedrag van andere vrouwen misschien ook wel in de ‘slet-categorie’ vallen. Nemen we zelf initiatief als het gaat om het veroveren van een one-night stand? Geven we one-night stands toe? Durven we in bed alles te doen wat we willen en alles te zeggen wat we willen (ook als het gaat om wat we lekker vinden, in plaats van alles maar te ondergaan)?

Slet versus kuis
Lezen vrouwen massaal erotische romans – als Fifty Shades – om eindelijk weg te dromen bij een fantasie waarin alles kan en mag? Waarin we doen alsof we geen andere keus hebben dan ons over te leveren aan seks en op te gaan in alle gevoelens die dat met zich meebrengt, zonder dat we daarbij veroordeeld worden. Vinden we in bed het woord ‘slet’ wel kunnen en zelfs opwindend, omdat we dan geoorloofd onze gang mogen gaan? Onder de noemer van ‘slet’ weliswaar, niets als onszelf. Want wij vrouwen zijn eigenlijk heel beschaafd, terughoudend, kuis en bovendien te netjes om initiatief te nemen op seksgebied. Althans, zo denken we er (nog steeds) graag over, vrouwen en mannen.

“Waarom zeggen jullie vrouwen niets?”
Sunny interviewde vrouwen, mannen, stelletjes, singles, in een tentje op verschillende plekken in de westerse wereld. De ene na de andere paradoxale uitspraak. Mannen houden ervan als vrouwen weten wat ze willen in bed. Maar vrouwen mogen dan weer niet te veel ervaring hebben. Mannen zijn gepikeerd als ze erachter komen dat de seks (veel) beter had gekund, maar nooit klachten hebben gehad. Tegelijkertijd zorgt feedback in bed wellicht ook weer voor een slappe toestand. Gelukkig is niet alles onlogisch. Hoe minder een vrouw geniet, hoe minder zin ze heeft in seks. Voor je het weet doet ze het alleen nog maar om hem te plezieren, wat het er niet beter op maakt. Als ze juist geweldige seks beleeft, heeft ze de verwachting van goede seks en gaat de zin weer omhoog.

Testosteron, smestosteron
Echte oplossingen zijn er niet. Verklaringen wel. Hoe vrouwen naar hun eigen uiterlijk kijken bijvoorbeeld en hoe media, maatschappij en tradities dat in stand houden. Hoe dan ook, een vette aanrader deze docu. Niet alles is even makkelijk voor vrouwen èn mannen. Maar misschien dat we elkaar iets beter gaan begrijpen. De man heeft dan wel tien keer zoveel testosteron, maar dat betekent dus niet dat vrouwen minder vaak zin in seks hebben, mits… de verwachting van vuurwerk tussen de lakens natuurlijk. En ja, dankzij de nog heersende (on)bewuste onderdrukking – die we verafschuwen – vinden we tegelijkertijd het idee van de kuise vrouw die toch enorm geniet van seks, des te opwindender.

Bekijk hier de documentaire en verwonder je over de negatieve, positieve, logische, onlogische, deprimerende, hilarische en zeer herkenbare conclusies.

© Beeld: thinkstock