Smeer ‘em (+recept!)

broodsmeersels

Verlekkerd kijkend sta ik voor het schap met tapenades en andere broodsmeerseltjes. Het liefst zou ik ze allemaal mee naar huis nemen, en op elk centimeter brood een andere smaakje smeren. “Ho. Stop. Je wilde toch zo min mogelijk potjes gebruiken?!”, spreek ik mezelf ferm toe. Ik pak een van de verpakkingen en kijk op het label wat er allemaal in zit. Volgens mij kan ik dit zelf ook wel maken, maar dan zonder E245768hoezullenwediteensnoemen. En daarom deze week fijne smeersels voor op brood en toast, of je vinger.

Tomaten-tofoe

Dit heb je nodig:

–          175 gr tofoe
–          150 gr zongedroogde tomaatjes in olie
–          1 sjalot
–          1 klein teentje knoflook
–          3 el pijnboompitten
–          2 el sojasaus
–          Basilicum (vers)
–          Citroensap
–          Peper
–          Zout

Giet de zongedroogde tomaatjes af, maar bewaar de olie. Knip of snij de tomaatjes in hele kleine stukjes en doe ze in een kom of vijzel. Snij de knoflook en de sjalot en voeg ze samen met de sojasaus toe aan de tomaatjes. Plet het mengsel verder fijn in de vijzel, of met behulp een vork. Snij de tofoe in kleine blokjes en voeg ze toe aan het tomaten mengsel. Voeg nu ook de pijnboompitten, de basilicum, de overgebleven olie en een klein beetje citroensap toe aan het smeersel. Ga door met pletten totdat je een goed smeerbaar mengsel hebt en breng dit met wat peper en zout verder op smaak.

Pittige avocado

Dit heb je nodig:

–          2 rijpe avocado’s
–          1 tomaat
–          1 sjalotje
–          1 teentje knoflook
–          1  rode peper  of (ingemaakte) Jalapeno-peper
–          1 el Griekse of Turkse yoghurt
–          1 tl citroensap
–          Zout
–          Peper

Snij de twee avocado’s door midden en haal de pit eruit. Schep met een lepel of vork het vruchtvlees uit de avocado en doe het in een schaal. Snij de tomaat, de sjalot, de knoflook en de peper en voeg deze toe aan de avocado. Prak alles met een vork en meng het goed door elkaar. Voeg nu het citroensap en de yoghurt toe schep alles door elkaar heen. Breng het smeersel op smaak met zout en peper.

Heb je een super-de-luxe keukenmachine? Mooi, want dan gaat het hele proces natuurlijk een stuk sneller. Vooral bij de tomaten-tofoe kan het erg handig zijn. Bij de pittige avocado moet je er wel op letten dat het mengsel niet te glad en papperig wordt. In goed afsluitbare bakjes blijven de smeerseltjes een paar dagen goed.

Beeld: thinkstock