Sneeuwwitje vraagt erom (en dat boeit niemand iets)

sneeuwwitje

Die Walter. Ik zou die duim van hem best op willen graven om er een paar extra verhalen uit te kunnen zuigen. Heerlijk. Laatst had ik ineens zin om een Disneyfilm te kijken. Dat heb ik soms. Gewoon even een Disneyfilmpie. Ik heb werkelijk waar in een deuk gelegen. Die films kloppen van geen kant, zijn fucking grof en hebben hele vreemde boodschappen als je ze in de samenleving van nu zou plaatsen.

Opzoek naar nostalgie
Ik had zin in een oude Disneyfilm. Geen remakes of slappe aftreksels: the real deal. Mijn keuze viel op Sneeuwwitje waarbij ik in de eerste scène al onder de tafel lag bij het horen van de stemmen en de dialogen. Het is zo ontzettend fout dat het gewoon briljant is. Ik kon mezelf er niet van weerhouden er allerlei moderne ideeën bij te krijgen. Dat er ineens een maatschappelijk werkster op de geboende trappen van het kasteel staat en Sneeuwwitje wordt meegenomen wegens verwaarlozing en uitbuiting. Hoe oud is dat mens überhaupt, joh? Wat moet dat voorstellen? Hebben we het over een dertigjarige of is dat kind vijftien? Ze is in ieder geval nog inwonend, dus dan lijkt vijftien me een meer realistische gedachte. Maar oké, dan is het dus een vijftienjarige die van huis wegloopt, omdat haar stiefmoeder haar wil omleggen en haar hart in een kistje wil bewaren? Well that escalated quickly.

Sneeuwwitje en De Zeven Seksueel Gefrustreerden
Afijn, het arme kind gaat ervandoor, rent door het bos en komt aan bij een onbewoond ogend huisje. Menig mens zou ‘m op het lopen gezet hebben, weet jij veel wat daar zit. Maar nee, Sneeuwwitje bezwijkt voor de ‘doodnormale’ gedachte een dweil door die toko te gaan halen en in een onbekende keuken te gaan staan kokkerellen in de hoop dat ze een goeie binnenkomer maakt. De naïviteit! Je hospiteert in een huis van zeven mannen die toevallig ook nog nooit een vrouw hebben gezien. Denk je dat het hen kan schelen wat er op tafel staat of hoe de kussentjes erbij liggen? ‘Je mag wel in ons bed, hoor!’ Ja, natuurlijk mag ze dat. Überhaupt zeven mannen die met elkaar in huis wonen. Wat is dat voor studentenidee? Zie je het voor je? De Zeven Dwergen die wachten op stufi?

Het geheim van Walter
Verfrissend dat je in de films van Disney blijkbaar alles kunt zeggen zonder dat mensen er rare opvattingen op nahouden. Je kunt een vrouw een random jager laten bevelen het hart van haar stiefkind eruit te hakken en het in een kistje te bewaren. Geen haan die ernaar kraait. Je kunt een stel creëren dat het ziet zitten om 101 zakken Pedigreevoer te gaan halen of een jonge blom 1000 jaar laten tukken, het kan allemaal. Ik heb mijn jongere broertje en zusje er nooit raar van zien doen. Wel riep mijn zusje ooit in een stoeipartij met mijn vriend naar mijn broertje: ‘STEEK EEN MES IN Z’N HART!’ Maar ach, ik ben inmiddels tweeëntwintig en ik ben ook nog nooit met zeven mannen naar huis gegaan.

Beeld: ANP