Snelpoepers versus Sloompoepers

Een vriendin van mij kan snel poepen, daar zakt je broek van af. We zaten onlangs via Facebook te chatten, toen ze meldde dat ze het echt niet meer kon ophouden. Ik wilde haar al gedag zeggen. Maar toen zei ze dat ik toch wel even kon wachten. ‘Wachten?’ tikte ik verbaasd in op mijn toetsenbord.

Startsein
Ze legde me uit dat ze heel snel is in het wegleggen van een nummer twee. Vrienden zijn pas echt goede vrienden als je ook gewoon over dat soort zaken kunt praten. Ik besloot te timen hoe lang het duurde en gaf haar het startsein. Na twee minuten was ze alweer terug. Dat is sneller dan ik ben met plassen. ‘Ben je soms vergeten je achterste af te vegen?

Toilettijd
‘Ik heb zelfs mijn handen gewassen,’ antwoordde ze. Daarna verscheen de vraag in beeld hoe lang ik dan over poepen doe, waarna ik schoorvoetend moest toegeven minstens vijftien minuten bezig te zijn. ‘Vijftien minuten?’ herhaalde ze. Ik kan me voorstellen dat in haar besef van toilettijd een kwartier aanvoelt zoals een uur bij mij.

Aanleg
Ik schaam me voor mijn traagheid op het toilet. Het wordt in onze gejaagde maatschappij niet gewaardeerd wanneer je lang de tijd neemt voor zoiets als poepen. Maar mijn snelpoepende vriendin koos er niet voor om mij belachelijk te maken. Ze begon met oprechte interesse door te vragen. Tijdens de chatsessie kwamen we tot het inzicht dat verschillen in snelheid worden bepaald door aanleg, bepaalde fysiologische aspecten en een psychische factor.

Pritt-poep
Het psychische zit hem in de acceptatie of je al klaar bent, of net even iets langer doorzet. Dan heeft iedereen verschillende lichamelijke eigenschappen. Als er een pot pindakaas op een tegelvloer valt is het sneller schoongemaakt dan wanneer het op tapijt terechtkomt en sommige mensen hebben nou eenmaal een vachtje op de billen. De derde factor is erfelijkheid. Vriendin I. merkt bij haar zoons op dat de billen van het ene kind zich sneller laten afvegen dan die van de andere. Sommige mensen fabriceren pritt-poep die je gemakkelijk wegpoetst en anderen poepen het equivalent van Bison kit.

Gezamenlijk doel
Uiteindelijk kwamen we tot het besef dat er nou eenmaal mensen zijn die fysiologisch en psychisch beperkt zijn bij het ontlasten. Die zijn gewoon poepgehandicapt. Zulke mensen maak je niet belachelijk. Daar maak je geen grapjes over. Je laat ze gewoon in alle rust hun ding doen. En al duurt het wat langer. Dat is toch helemaal niet erg. Uiteindelijk gaan we allemaal voor hetzelfde doel: schone billen.

CC foto: Timothy Takemoto