Soeperdesoep (recepten!)

Op mijn queeste naar non-prefab voer ben ik een onverwachte bondgenoot tegengekomen. Robuust en stoer, helpt hij me bijna elke dag wel een handje en ik wil nooit meer zonder. Dames en heren, ontmoet meneer Staaf: Staafmixer voor vrienden en enigszins vage kennissen.

Ik kan hier nu een hele hoop lollige woorden aan toevoegen om jullie te overtuigen, maar iedereen die ooit zo’n ding heeft vastgehouden weet wat een zegen het kan zijn. Daarbij kost een beetje staafmixer echt geen drol, dus een prima presentje voor de feestdagen.

Naast allerhande verse sauzen (preisaus, tomatensaus, kaassaus) komt hij vooral van pas bij het bereiden van verse soepen. Soep is geweldig! Het is snel, makkelijk en je kan er een ton verse groenten instoppen. Het liefst zou ik elke dag verse soep eten, maar ja, vezels he…

Omdat ik zo enorm in m’n soepzone zit op het moment, kan het ook niet anders dan dat ik jullie dit keer twee recepten voor verse soep geef. Snel, makkelijk en erg lekker. Ik voeg meestal bijna geen zout toe, maar je kunt natuurlijk altijd gebruik maken van een bouillonblokje.

Spicy Tomato
8 tomaten
1 ui
1 teentje knoflook
¼ winterpeen
1 groene pepers óf tabasco
Zout of bouillonblokje
Paar blaadjes verse basilicum of basilicum-olijfolie
Scheutje olijfolie
Strooikaas

Snij de ui, de winterpeen, de knoflook, de peper en de tomaten. Verhit wat olijfolie in de pan en fruit de uit en knoflook even aan. Gooi vervolgens de peper, de winterpeen en de tomatenpartjes erbij. Terwijl je dit bakt, roer je af en toe door de pan en voeg je wat zout toe. Ondertussen kook je ongeveer 1 à 1,5 liter water met je waterkoker. Wanneer het water gekookt heeft, giet je een flinke laag in de pan. Laat het geheel een paar minuten doorkoken. Zet het vuur laag, of haal de pan van het vuur. Gebruik nu de staafmixer om alles fijn te malen tot je een romig mengsel hebt. Wil je iets dunnere soep? Dan giet je er nog wat water bij. Proef of de soep op smaak is, voeg anders nog wat zout toe. Als je liever een bouillonblokje gebruikt kan dat ook: nadat je het water hebt toegevoegd, maar voordat je de staafmixer erbij pakt. Giet de soep in een kom en voeg een blaadjes verse basilicum, de olijfolie en wat strooikaas toe. In plaat van strooikaas kun je er ook voor kiezen om wat zure room te gebruiken.

De tweede soep heeft bijna dezelfde werkwijze maar andere ingrediënten.

Broccoli-kokossoep
2 stammen broccoli
1 ui
1 teentje knoflook
Peper en zout
1/8 blok santen (geconcentreerde kokoscrème) of kokosmelk
Olijfolie

Breng met behulp van een waterkoker 1 à 1,5 liter water aan de kook. Snij de ui, knoflook en broccoli. Verhit wat olijfolie in een pan en fruit de uit en knoflook even aan. Doe de broccoli in de pan en giet er zo veel water bij dat je de broccoli goed kunt koken. Voeg wat zout of een bouillonblokje toe.

Laat het geheel ongeveer 4 minuten doorkoken. Gebruik na ongeveer 4 minuten de staafmixer om het geheel te vermalen. Is je soep nog te dik? Voeg dan nog wat gekookt water toe. Verwarm de soep op een laag vuurtje en voeg het blok santen toe. Roer door de soep tot het hele blok is opgelost. Giet de soep in een kom en voeg een scheutje olijfolie toe.

Heb je nog ergens wat verse groente over? Probeer het eens toe te voegen aan een van de twee soepen. Vooral met de tomatensoep kun je goed combineren.

Beeld: thinkstock