Solliciteringbrieven

Heel soms solliciteer ik op een functie die te mooi is om waar te zijn. En tijdens het tikken realiseer ik het me iedere keer opnieuw: het schrijven van een sollicitatiebrief is het ergste wat er is. Niet alleen ben je jezelf eindeloos de hemel in aan het prijzen en verzin je ter plekke eigenschappen waarvan je weet dat je ze nooit of te nimmer waar kunt maken, maar ook moet je op de één of andere manier al die lege frasen uit de vacaturetekst laten terugkomen in je brief. ‘Geen negen-tot-vijf-mentaliteit’, ‘denkt in oplossingen’, ‘is pro-actief’.

Synoniemen galore
Een sollicitatiebrief is een toneelstukje. Jij en de potentiële werkgever kennen allebei de pasjes, want jullie hebben ze allebei al eindeloos gerepeteerd. Ik tik mijn adres en daaronder het adres van de werkgever, alsof ik de brief daadwerkelijk ga uitprinten en op de post doen, in plaats van hem gewoon op de mail te knallen.
En dan die eindeloze lijst van eigenschappen die je behoort te hebben. Kan ik die niet gewoon kopiëren en in mijn brief plakken? Ik bedoel, we weten allebei dat Synoniemen.net overuren draait bij het schrijven van mijn sollicitatiebrieven, meneer de potentiële werkgever.

Darmflora
Mijn schoonmoeder leest mijn sollicitatiebrieven altijd door en komt dan met suggesties. ‘Ze vragen ook om iemand die pro-actief is. Geef ze maar een voorbeeld waaruit blijkt dat jij dat bent.’ Ik weet niet eens wat pro-actief precies ís. Het klinkt als zo’n lege managersterm. Of toch als iets uit de reclame van zo’n yoghurt met stukjes, waarvan je trillende stipjes een pijltje worden.

I’m just fabulous
Vaak worden er ook zaken gevraagd die je niet over jezelf zegt. De enige plek waar je mij zult horen zeggen dat ik betrouwbaar ben, is in mijn sollicitatiebrief. Niet dat ik onbetrouwbaar ben, maar dat zijn gewoon dingen die je niet van jezelf hoort te zeggen, vind ik. Eigenlijk zou iemand ánders jouw sollicitatiebrief voor je moeten schrijven. Ik kan de goede eigenschappen van mijn vrienden en familie een uur lang opnoemen en het nog echt menen ook, maar probeer dat maar eens met jezelf als onderwerp. Arrogant, much?

Ik denk in oplossingen
De volgende keer kopieer ik de vacaturetekst wel gewoon. ‘We zoeken iemand die pro-actief is, in oplossingen denkt en geen negen-tot-vijf-mentaliteit heeft. Je bent representatief en klantvriendelijk.’ ‘Ik ben pro-actief, denk in oplossingen en heb geen negen-tot-vijf-mentaliteit. Nodig me maar gewoon uit, dan kunt u zelf zien hoe representatief ik ben. Verder heb ik nog nooit iemand uitgescholden waar hij/zij bij was. Ik zie uw uitnodiging graag tegemoet.’