Blog Sophie: Enig kind

Wat keken we ernaar uit: vakantie. Lekker met het hele gezin bij elkaar. Maar, als het dan eenmaal zover is, weten we ook weer waarom we graag werken.

Zo had ik er weinig trek in om met de rest van Nederland naar een indoorspeeltuin te gaan. Er is een grens aan wat mensen qua decibel kunnen verdragen. Toch deden we het natuurlijk. Want net als honden, moeten kinderen er ook elke dag even uit.

GL en ik hadden allebei vakantie. Wat betekende dat er ook wat klusjes in huis gedaan moesten worden. De kinderen konden zich tot op zekere hoogte prima vermaken, maar van binnen zitten én met alles zusjes op hun lip, werd het soms toch wat minder gezellig.

Daarom ging oudste dochter A1 twee nachten bij oma slapen. Heerlijk vond ze dat. Even rust. Ik kan me dat niet zo goed voorstellen. Tot mijn twaalfde was ik enig kind en droomde ik van een huis vol broertjes en zusjes. Nog steeds zoek ik de gezelligheid op en nodig ik het liefst iedereen bij mij thuis uit. Maar daar kan onze oudste dus niet zo goed tegen.

Het zit blijkbaar in de familie. Mijn oma was ook de oudste thuis en zij zat het liefste bij haar oma. Mijn tante deed hetzelfde. Dat gedoe met die jongere zussen en broertjes. Nee, dan hadden ze liever de fulltime aandacht van oma.

Ja, A1 is ook even de enige geweest, maar dat was maar tweeënhalf jaar. Maakt dat dan zo’n verschil? Nou…ja dus. Ik kan haar geen groter plezier doen dan met z’n tweetjes ergens op af te gaan. Ze heeft het er met haar zes jaar al over om samen met mij een paar dagen naar Spanje te gaan of een nachtje in het Eftelinghotel door te brengen – ja, ook niet de goedkoopste ideeën dus.

De andere twee meiden willen juist het liefste met de hele familie gaan. Toegegeven, ook A2 kan ervan genieten om met mij alleen boodschappen te doen bijvoorbeeld, maar liever nog moet iedereen mee. En C3 wil gewoon mee, omdat ze als jongste nu eenmaal overal bij wil zijn, ook al is dat voor ons niet altijd even handig.

Inmiddels is er een week voorbij. De teugels hebben we wat laten vieren, de kinderen gaan iets later naar bed en wij kunnen ineens uitslapen tot acht uur. Wij hebben dus echt vakantie. Maar A1 begint zich alweer te ergeren. Trekt negatieve aandacht. Doet naar tegen haar zusjes. Ze is er gewoon klaar mee.

Maar hoe ga je met de een wel wat doen en met de ander niet? Gelijke monniken, gelijke kappen, toch? Dus als ik met A1 ergens naar toe ga, wil ik dat ook met A2 doen, wat de jaloezie alleen maar erger maakt. Toch zal onze oudste moeten leren dat ze niet de enige is. En moeten wij haar tegelijkertijd het gevoel geven dat haar zusjes niet belangrijker zijn dan zij.

Opvoeden blijft een uitdaging. Zeker in deze vakantie, als de dagen kort zijn en de nachten lang, de indoor speelparadijzen vol en het uitlaten van de kinderen niet altijd vanzelfsprekend is.


Elke week schrijft voormalig docente geschiedenis en journalist Sophie Fleur (34) een blog voor VIVA Mama. Ze is getrouwd en moeder van drie dochters.

Lees ook:

Tatoeage
Buisjes
Zindelijk
Nachtje weg
Zomerverjaardag
Vakantie
Schaamte
De scholen zijn weer begonnen!
De sloper
Moeders
Zieke opa
Help!
Voor één dag papa
Praten
Balletjes
Dag Sinterklaasje
Verliefd
Verhuizen