Spelcomputers voor Dummies

spelcomputer overzicht

Je kunt het bijna niet gemist hebben; er zijn nieuwe spelcomputers uitgekomen. Voor mensen die niet of weinig gamen, zijn die consoles nogal eens een raadsel. “Waarom heb je verschillende spelcomputers nodig?” wordt me wel eens gevraagd, en het enige juiste antwoord daarop is de wedervraag “waarom heb je verschillende kleren nodig?”.

Want ik zie niet zo veel verschil tussen een spelcomputer en een jurk; allebei worden ze door verschillende fabrikanten gemaakt in verschillende prijs- en kwaliteitsklasses en voor verschillende gelegenheden. En in beide gevallen blijf je soms trouw aan één merk, en soms shop je rond, gewoon omdat het ene merk de perfecte feestjurk maakt en de ander een goede jurk voor op je werk. Okee, die laatste vergelijking gaat een beetje mank, maar jullie snappen het wel. Of niet. In dat geval volgt hieronder een kleine console-lijst voor beginners.*

Playstation 4 (Sony)
Sinds: vorige week
Voor: de happy few die hem gepre-ordered hadden
Status: overal uitverkocht, snelst verkopende console in o.a. Engeland en Australië.
Nadelen: alle toffe launch-games zijn uitgesteld, waardoor je nu een luxe spelcomputer hebt zonder spellen.
Leuk detail: Sony geeft steeds meer ruimte aan kleine ontwikkelaars om via hun online store hun werk te verspreiden.
Kopen: als je een fanatiek gamer bent dan heb je hem nu al, in alle andere gevallen lekker een paar maandjes wachten tot hij in veelvoud in de schappen ligt en er wat meer nieuwe spellen voor zijn.

Xbox One (Microsoft)
Sinds: een paar weken, maar nog niet in Nederland
Voor: liefhebbers van shoppers en race-games
Status: was een paar maanden geleden nog de sukkel van game-land, maar heeft aan status gewonnen dankzij de uitgestelde PS4-spellen.
Nadelen: de losse Kinect-camera moet altijd aangesloten zijn, wat voer is voor afluister- en complottheoretici.
Leuk detail: Microsoft lijkt de Xbox One aantrekkelijker te willen maken voor een breder publiek, gezien de beschikbaarheid van spellen als Zumba fitness en Zoo Tycoon.
Kopen: pas ergens in maart 2014, al is de officiële releasedatum voor Nederland nog steeds niet bekend. Als je niet kunt wachten, kan je hem tijdens je tripje naar een Kerstmarkt vast in Duitsland bemachtigen.

Wii U (Nintendo)
Sinds: een jaar
Voor: het hele gezin
Status: verkocht bij de lancering goed, maar is nu een zorgenkindje. Mario Kart 8 en een nieuw Donkey Kong-spel kunnen zorgen voor hernieuwd succes.
Nadelen: de ‘grote’ spellen zijn bijna niet voor deze console verkrijgbaar – maar Mario en consorten zijn dan wel weer exclusief voor de Wii U.
Leuk detail: de bijgeleverde gamepad met extra scherm geeft hele nieuwe game-mogelijkheden.
Kopen: als je houdt van party-games en graag samen met kinderen, familie of vrienden aan de slag gaat.

3DS (Nintendo)
Sinds: maart 2011
Voor: casual gamers, kinderen, mensen die veel met de trein reizen (handheld console)
Status: de 3DS en zijn andere broertjes uit de DS-serie worden in Nederland vooral geassocieerd met kinderen, maar dat is niet terecht.
Nadelen: de 3D functie is niet altijd ideaal (maar kan uitgezet worden).
Leuk detail: oudere 2D DS-spellen zijn ook speelbaar op de 3DS.
Kopen: als je stiekem best wel wat vaker zou willen gamen op een ‘echte’ console in plaats van op je telefoon.

PS Vita (Sony)
Sinds: februari 2012
Voor: Playstation-fans die ook onderweg door willen gamen (handheld console)
Status: het minst bekend van deze consoles, er zijn weinig games voor beschikbaar.
Nadelen: weinig games dus
Leuk detail: de Vita heeft zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde een touchpad, die in diverse games zeer ingenieus gebruikt wordt.
Kopen: Als je ook een PS4 aanschaft (er schijnt een bundelaanbieding te komen), want via Remote Play kun je je PS4-game verder spelen op de Vita. Nooit meer te laat komen omdat je nog een leveltje af moest maken, dus.

*PC/Mac, telefoons, tablets en oudere uitvoeringen van bovengenoemde spelcomputers heb ik achterwege gelaten, anders werd deze blog nog langer…

© Beeld: Thinkstock