Spelen met muziek

Gamemuziek. Aan de ene kant een essentieel onderdeel van een spel; muziek kan een game spannender of grappiger maken, net als bij films. Maar terwijl je een film nooit zonder geluid zal kijken, worden veel games wel met het geluid uit gespeeld. Daarom deze week een overzichtje van de beste, mooiste, irritantste en bekendste gamemuziek – om nog eens rustig na te luisteren!.

Mario
Over de Mario-muziek hoeven we het eigenlijk niet te hebben, die kent iedereen. In de tijd van de eerste Mario-games waren de geluidskaarten van (game)computers nog niet zo ver ontwikkeld en was de muziek beperkt tot repeterende deuntjes met een kille synthesizer-klank. Dat heeft wel vele klassiekers opgeleverd, waarvan de Super Mario Bros-tune (gecomponeerd door Koji Kondo) veruit het bekendst is. Je bent een hele avond zoet met het bekijken van de vele creatieve covers van dit lied. Waarschuwing: een keer luisteren en je hebt de tune dagen in je hoofd.

Japanners
De bloeiende Japanse gameindustrie van de jaren 80 en 90 gaf ons vele prachtige composities. Zodra games complexer werden en de geluidstechniek meer mogelijkheden kreeg, werd ook de muziek mooier. Luister maar eens naar de wonderschone scores van Chrono Trigger en Final Fantasy en je snapt wat ik bedoel. Aan de andere kant van het spectrum hebben de Japanners ons ook voorzien van gekke en aanstekelijke liedjes; de muziek van LocoRoco helpt je zonder moeite een regenachtige dag door en Noby Noby Boy, nouja… luister zelf maar.

Popmuziek
Tegenwoordig zijn er geen technische beperkingen meer en kan iedere soort muziek gebruikt worden. Veel gamemuziek is helaas op elkaar gaan lijken, net zoals dat met filmmuziek is gebeurd. De herkenbare thema’s van vroeger zijn ingeruild voor lang uitgesponnen composities die weliswaar mooi gemaakt zijn en de gameplay ondersteunen, maar minder iconisch zijn. Ook hoor je steeds vaker (al bestaande) popmuziek in games. Dankzij LittleBigPlanet heb ik nu bijvoorbeeld alle cd’s van het Britse Go! Team; hun “Get it Together” werd als thema voor het spel uitgekozen.

Boos
Gelukkig wordt er zo af en toe wordt er nog wel een klassieke theme tune gecomponeerd. De Angry Birds tune gaat de status van Mario nooit halen, maar als er YouTube filmpjes zijn waarin zesjarige kinderen je muziek naspelen op de piano, dan heb je het aardig gedaan als componist. Sorry, zeg je nou dat je de Angry Birds-tune niet kent? Maar je speelt het wel? Zet dan eens heel snel dat geluid aan!

PS: voor wie geen genoeg kan krijgen van Mario – en van eindeloos internetfilmpjes kijken houdt: deze jongen speelt niet alleen de muziek, maar ook de geluidseffecten live met het spel mee…

© Beeld: Nintendo