Spuugzat van die telefoon

Het is een beetje tegenstrijdig. Ik hou enorm van digitalisering. Ik werk iedere dag op mijn laptop en heb geen papieren administratie. Ik vind het heel fijn dat ik mensen op duizend manieren kan bereiken en zij mij. En ik hou van social media! Vooral voor mijn karateschool, het zorgt voor nog meer binding en betrokkenheid. Maar eigenlijk plaats (en bekijk!) ik ook van alles privé.

Real life gezelschap is belangrijker
Tegelijkertijd ben ik het spuugzat. Die stomme telefoon forever in mijn hand. Ik wil helemaal niet vierentwintig uur per dag bereikbaar zijn. En ik doe het echt hélemaal zelf, nieuwsgierig als ik ben. Ik kan het gewoon niet laten. Toch moest het ergens stoppen, dus begon ik vorig jaar langzaam te minderen. Ik zette mijn telefoon steeds vaker op stil. Vooral op momenten als ik iets ondernam met anderen. De telefoon opnemen voor weetikveelwat blijkt heel vaak toch veel minder interessant of belangrijk te zijn dan mijn huidige gezelschap.

Unplug Day
Elke verslaving is er één, acceptatie is de eerste stap. Het ‘minderen’ moest concreter. Een half jaar geleden bombardeerde ik zondag als unplug day. De dag voor gezellige of sportieve activiteiten, vooral met mijn vriendje. Of lang in bed blijven liggen. Wandelen of rennen door het bos. Een middag in de keuken staan. Of in de bios zitten. Of een extra training met mijn karatekids. Bijkletsen, uit eten, wat dan ook, maar de telefoon en laptop zijn verboden terrein, of het moet echt strikt noodzakelijk zijn. Ongelofelijk hoe bevrijdend zo’n unplug day is. Relaxed vooral. Geen centje pijn.

Mijn zenmoment
Toch houd ik bizar genoeg nog steeds vast aan dat mobiele apparaat. Ik betrap mezelf er gelukkig wel op dat ik ‘em regelmatig links laat liggen. Mijn tijd in de bus is mijn zenmoment, dag telefoon! En als ik op een feestje ben, ga ik liever dansen, dag telefoon! Soms zie ik iets heel moois en heb ik echt geen zin om mijn telefoon te pakken en er een foto van te maken (haha), dag telefoon! Living in the moment is heel simpel. Het enige wat je hoeft te doen is je voor te stellen: dat je telefoon, gewoon een telefoon is…

© Beeld: Chantal Straver