Stop. Toko time!

Sinds ik op pakjes en zakjes-missie ben, heb ik een nieuw favoriete plek: de toko om de hoek. Beter gezegd: de Chinese supermarkt. Ik kwam er sporadisch al weleens langs, maar nu ik in de ‘dat maken we lekker zelf’-modus zit is het een onmisbare stop tijdens mijn wekelijkse boodschappenrondje.

Onmisbaar omdat ze alle kruiden hebben die ik nodig heb om sommige kant-en-klare-maaltijddoos-recepten na te maken. Ik heb namelijk niets tegen de gerechten an sich. Stiekem miste ik ze zelf een beetje. Toen ik op mijn achttiende als verse student de grote stad aan het ontdekken was, ‘moest’ ik aan het eind van de maand vaak kiezen tussen biertjes met vers verworven vrienden óf maaltijden met meer dan één soort groente. Gelukkig was er altijd de doos met Kip Madras. Nu ik van de meeste pakjes en zakjes af ben, moest ik zelf op zoek naar een recept voor dit gerecht. Gelukkig bood de toko uitkomst wat betreft de kruiden voor curry. Ik heb er flink wat uitgeprobeerd, maar het nu volgende recept is mijn topper. Let op, het zijn loeiveel kruiden, maar het is super handig om ze in huis te hebben, want deze madras wil je vaker eten!

Voor 4 personen

  • 400 gr kipfilet, in blokjes
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 grote tomaten in blokjes of partjes
  • 1 appel in blokjes
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 groene chilipepers, fijngehakt
  • 1 stukje verse gember, fijngehakt
  • 1 tl kruidnagel
  • 1 tl kardemom
  • 1/2 tl komijn
  • 1 tl koenjit/kurkuma
  • 1 tl nootmuskaat
  • 10 fenegriekzaadjes
  • 2 el verse koriander
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 tl zout
  • 1 tl zwarte peper
  • 2 el verse, gehakte koriander
  • 2 el olijf olie

Knip of snij de kip in blokjes. Bak de stukjes kip ongeveer 5 minuten op hoog vuur en haal daarna alle stukjes uit de pan. Bak de ui aan, voeg de gember, de verse peper en, op de verse koriander na, alle andere kruiden toe. Laat dit geheel een paar minuten aanbakken. Na ongeveer 3 minuten voeg je de blokjes toemaat toe. Na ongeveer 4 minuten is het tijd om de kipstukjes aan het kruidige mengsel toe te voegen. Schep alles even door en schenk de kokosmelk erbij. Dit geheel laat je ongeveer 15 minuten op laag vuur doorpruttelen. De gesneden appel kun je tijdens de laatste 5 minuten toevoegen. Voeg als laatste de verse koriander toe.

Als je wil, kun je bij dit gerecht een kleine hoeveelheid rijst serveren.

Beeld: thinkstock