Strak plan: Marloes probeert fitter te worden – deel 5

“Do what you love, love what you do.”

Gefascineerd staar ik naar de tegeltjeswijsheden die aan de muur hangen als ik de sportschool na een tijdje weer binnenstap. Het is hier veranderd. Er staan nieuwe apparaten en de intensity shape-, hatha yoga- en pilateszaal is groter geworden. Da’s niet voor niks, want de ruimte staat vol fanatieke vrouwen die wél consequent aan het sporten zijn. “Doe je ook mee met een balance-lesje?” hoor ik een coach zeggen. Ik vertel haar dat ik de volgende les meedoe – ‘misschien hoor’ – want eerst heb ik een coaching- slash voedingsgesprek. “Ah, goed zo!” zegt ze. “Bij fit worden draait ’t immers ook niet alleen om sporten hè. Sterker: voeding is het belangrijkst,” benadrukt ze. Ja, ja, ja, dat weet ik, en om die 80/20-regel zeker. Die regeltjes ken ik allemaal wel. Soms ben ik ze alleen ineens vergeten…

Ik loop naar de kamer waar de voedingscoach op me zit te wachten. “Ha, ga maar zitten. Thee, koffie, water?” Lekker, water graag. Ik krijg namelijk spontaan een droge keel, omdat ik meteen doorheb dat dit niet een regulier voedingsgesprekje van vijftien minuten gaat worden, zoals ik wel vaker met een van de coaches voer. Esther is geen gewone coach. Esther is psycholoog en cognitief gedragstherapeut en vertelt dat ze ongezonde voedingspatronen probeert te doorbreken door het contact met jezelf aan te gaan. Dat belooft wat. “Dit uur en de komende weken gaan we naar de kern toe,” vertelt ze. “Mits je dat wil natuurlijk.” Ik wil dat wel. Niet dat ik – even afkloppen – in mijn leven heftige dingen heb meegemaakt en denk dat er iets te ‘vinden’ is, maar puur omdat ik nieuwsgierig ben naar waar mijn joh-ik-neem-gewoon-lekker-een-taartje-zonder-spijt-want-ik-heb-toch-al-gesport-gedrag vandaan komt? Een psychologische sessie vind ik ook weleens goed. Ik bedoel: qua uiterlijk doe ik toch ook aan onderhoud, dus waarom zou ik dan ook niet gewoon eens een innerlijke APK gaan uitvoeren?

“Marloes, vertel eens, wat is de meest recente verleiding die je niet kon weerstaan?” Esther praat kalm, leunt achterover in haar stoel en kijkt me vragend aan. Het liefst vertel ik haar nu de naam van die leuke vent die al een tijdje door m’n hoofd dwaalt. Maar doordat hij mij wél kan weerstaan, is de meest recente verleiding die oppopt toch het kadetje kaassoufflé met pindasaus van gister. Sorry hoor, ik kan het ook niet helpen. Ik had gewoon trek.

Ze lacht en vraagt me na te denken waarom ik die keuze heb gemaakt. Ik had namelijk óók de deur naast de snackbar binnen kunnen stappen. Daar waar ze gezonde, verse groene curry, papayasalade  en miso-soep verkopen. Niet gedaan. En waarom? Ook geen idee. En dus ga ik met een eerste huiswerkopdracht naar huis. “Ga jezelf maar eens vragen waarom je fitter wil worden, gezond wil eten en dan toch bij de snackbar staat?” zegt Esther.

Ze ziet dat mijn oog weer valt op de ingelijste spreuk ‘Do what you love, love what you do’, die achter haar aan de wand hangt.

“Wil je wel veranderen, of ben je stiekem best tevreden zo?”

Ik ga er even over nadenken.


 

VIVA-redacteur Marloes Teerenstra (30) is bang voor De Grote Aftakeling, want nu ze de drie-nul heeft aangetikt zou het volgens velen lichaamswise alleen maar bergafwaarts gaan. Tijd om fit te worden, zonder dat het topsport wordt. Gaat het lukken? En: tips, anyone?

marloes@viva.nl

Lees hier Strak plan: Marloes probeert fitter te worden – deel 1.
Lees hier Strak plan: Marloes probeert fitter te worden – deel 2.
Lees hier Strak plan: Marloes probeert fitter te worden – deel 3.
Lees hier Strak plan: Marloes probeert fitter te worden – deel 4.
Lees hier hoe het mij vóór mijn dertigste is vergaan.

Beeld: Judith Vermeij