Strak plan: Marloes probeert fitter te worden – deel I

“En, hoe staat het met je plannen?” Grijnzend knijpt mijn broer in m’n zij als ik hem voorbij loop in de kroeg. In m’n linkerhand een grote, houten plank met bitterballen, kaasstengels en vlammetjes. In m’n rechter een leeg glas wijn. Het is tien uur ’s avonds, en mijn verjaardag.

De barman kijkt me lachend aan. Niet zo gek ook, als je je bedenkt hoe ik me tussen de menigte en barkrukken door manoeuvreer. Op m’n neus een gefeliciteerd-30-jaar-glitterbril, om m’n nek een kartonnen plaat ‘Hoera! 30… en nog steeds aantrekkelijk’ – uhm, bedankt mam – en in mijn mond – hier gaat mijn reputatie – een champagnekurk. “Lekker rustig zo!” schatert mijn feestgezelschap. Ik spuug dat ding uit. “Doe nog maar een fles,” zeg ik tegen de kerel achter de bar, terwijl ik de schaal met snacks onder de neus van vrienden duw en tegelijkertijd scan of ze nog genoeg te drinken hebben. “Weet je wat, doe er maar twee! En nog een rondje bier. En mag ik ook een nieuw portie snacks bestellen? En notenmix?”

“Het gaat goed hè,” hoor ik achter me. Mijn broer weer. Dit keer slaat ie lachend een arm om me heen en geeft een kus op m’n wang. “Gewoon lekker jezelf blijven hoor, die plannen komen wel.” O ja, mijn plannen. Oftewel: mijn valse beloftes van afgelopen jaar. Variërend van nieuwe werkideeën, huis opruimen, afreizen naar Verweggistan tot hardlopen, minder chocolade en ijs eten en de zomer in een bikinimaat minder naar het strand. Elk jaar, als ik jarig ben, schrijf ik ze weer op. Er volgt een boekje vol, dat ik bij me draag en alleen uit m’n tas haal als ik een nieuw idee of doel heb. Vanavond is weer zo’n moment.

Ik blader naar een blanco pagina, pak een pen van de bar en schrijf dit keer een concreet én haalbaar doel (iets wat mijn personal trainer ook heeft aangeraden) op: 3 X per week sporten om in december, wanneer ik naar Kaapstad ga, wél op een surfplank te kunnen staan. Ik vind het een mooie. En dus werk ik daar de komende tijd naartoe.

Oh, daar komt de bestelling. Nog één bitterbal dan.

                                                                                                 

VIVA-redacteur Marloes Teerenstra (30) is bang voor De Grote Aftakeling, want nu ze de drie-nul heeft aangetikt zou het volgens velen lichaamswise alleen maar bergafwaarts gaan. Tijd om fit te worden, zonder dat het topsport wordt. Gaat het lukken? En: tips, anyone?

marloes@viva.nl

Lees hier hoe het vóór mijn dertigste is gegaan.

Beeld: Judith Vermeijs