Achter iedere succesvolle vrouw staat een sterke man

Ik ben jong, hoogopgeleid en ambitieus. En getrouwd. Met iemand die godzijdank geen mannelijke kopie is van mijzelf.

Het was niet eens een bewuste keuze. Toen ik hem leerde kennen, deden we allebei een hbo-opleiding. Op dat moment waren we dus in de ogen van velen gelijkwaardig. Dat veranderde in mijn ogen niet toen ik mijn studie afmaakte en carrière ging maken, en hij stopte met zijn opleiding.

Hij houdt haar niet bij
Klinkt eigenlijk best vanzelfsprekend. Toch zie ik om me heen dat dat niet zo is. De afgelopen jaren ben ik veel vrouwen tegengekomen die net zo ambitieus waren als ik en een vriend hadden die hen in hun ogen niet kon bijhouden. Ze verbraken hun relaties omdat ze niet met zo iemand wilden zijn. Ik wil niet voor anderen bepalen dat ze daarmee een fout maakten, maar ik vraag me wel af of het nodig is dat partners dezelfde ambities hebben. Waarschijnlijk is mijn antwoord hierop al duidelijk door de keuzes die ik heb gemaakt: nee, ik denk niet dat dat nodig is.

Van oudsher was het de man die ging studeren en een goedbetaalde baan vond. Hij trouwde een vrouw die thuisbleef met de kinderen en waardeerde en complimenteerde haar daarom. Achter iedere succesvolle man staat een sterke vrouw, en hijzelf is de eerste om dat te erkennen. Waarom zouden succesvolle vrouwen van zichzelf eisen dat ze het wél alleen kunnen? Het lijkt een mooie feministische gedachte om als vrouw volledig zelfvoorzienend te leven, maar de realiteit is dat mannen dat in de traditionele rolverdeling ook niet deden.

Minder powervrouw
Begrijp me niet verkeerd, ik ben voor emancipatie, maar ik zie niet in waarom vrouwen dan meteen moeten streven naar zaken als ‘macht’ en ‘zelfstandigheid’, en niet mogen erkennen dat mannen ook een belangrijke rol in ons leven hebben. Als je door dat te zeggen minder powervrouw bent, dan is dat maar zo. Ik vind mijn man hartstikke leuk en zijn waarde hangt voor mij niet af van zijn carrière. Net zomin als dat andersom het geval is.

CC foto: Rob Boudon