Blog: Suikerjunkie wordt op de proef gesteld

Ik voel me betrapt. Het is 11:16 uur. En mijn ontbijt (kwark met 100% pure muesli), lunch (toast met hummus, komkommer en tomaat) én tussendoortjes (twee goddelijke ‘skinny happyberrie cookies’) heb ik al zowat op. Ik stop net het laatste stukje koek in m’n mond als mijn mobiel trilt. ‘Healthcoach Ellen’ verschijnt op het scherm. Snel spuug ik het koekje uit. Alsof ze het aanvoelt dat ik een beetje aan ‘t smokkelen ben.

De eerste week zit erop. Met Ellen bespreek ik hoe het afgelopen week is gegaan. Ik vertel haar dat het verrassend goed gaat, op een paar momenten na…

DAG 3, 16:00 UUR // OP DE PROEF GESTELD

Ik houd me al een paar dagen aan mijn suikerarme-regime. Prima te doen. Tot vandaag, want nu begint de challenge pas écht: mijn oma is jarig. Als ik haar huis binnenstap is het alsof ik bij de warme bakker binnenkom. Overal waar ik kijk staat taart. En zie ik etende mensen zitten. Gelukzalig knagend aan verse notenmix, zalmpasteitjes en stokbrood met Franse kaas. Zal ik ook gewoon iets pakken? Ik ruik dat er een zelfgebakken tulband in de oven staat, kippensoep staat te pruttelen en bitterballen in aantocht zijn. Jahoor, daar zijn ze al. Mijn tante komt uit de keuken en drukt een grote schaal onder mijn neus. ‘Joh, neem er eentje,’ zegt ze. Ik twijfel. Maar nee, hoe moeilijk ook, ik houd me in. Nog 27 dagen.

DAG 4, 11:07 UUR // SUIKERJUNKIE KOMT PASEN DOOR

Roombroodjes, croissants, kaasvlinders, spijsbrood: het staat allemaal voor me, maar nu ik een paar dagen cold turkey aan het afkicken ben, merk ik dat mijn behoefte naar zoet (met vlagen) steeds minder wordt. Ik laat de zoetigheid staan vandaag, en brunch met een cracker makreel, avocado en een paar eieren. Vandaag wel vijf handjes macadamiamix gepakt. Oja, en een Piccolino. Want hé, het is natuurlijk wel een feestdag. Morgen weer strak aan de bak!

DAG 6, 20:11 UUR // SMOKKELDAG

Denk bij een redactiedag aan veel eten en heul veel drank. Zo ook vandaag: met z’n allen eten en borrelen bij een leuke tent in Haarlem. De zon schijnt, alle picknicktafels zijn bezet, de pizza’s vliegen om de oren en wijnflessen worden aan de lopende band geserveerd. Man-o-man, wat heb ik zin in zo’n koud glas wijn. Maar collega Jessica (die ook meedoet aan de challenge) houdt me scherp in de gaten. En ik haar! Dus Spa Rood voor ons. En een stuk pizza, omdat ze bij dat restaurant écht niets anders hadden.

DAG 7, 18:36 UUR // AFKICKVERSCHIJNSELEN

Ik gedraag me als een idioot vandaag. Ik ben chagrijnig, geïrriteerd. Vrijwel de hele week gaat de challenge me makkelijk af, maar vandaag mis ik de suikers. Ik heb zin in een chocolade muffin, een dik plak carrotcake. Zelfs in van die schuimbanaantjes, die ik normaal gesproken helemaal niet lekker vind. Ik denk continu aan eten. Ook aan dat bord ‘0 procent rijst met kip’ dat voor straks op het menu staat. Nog een halfuur. Even volhouden dus. Tot die tijd zit in opgefokt in de auto, op weg naar een vriendin. Ik bumperkleef. Ik toeter naar degene voor me die als een bejaarde optrekt bij de stoplichten. En denk: verdomme, ik heb honger, rijd gewoon door! Het is gênant, ik weet het, maar eerlijk: zulk gedrag vertoon ik normaal gesproken nooit. Bijna nooit. Ik parkeer de auto en trek zowat een sprintje naar het huis van mijn vriendin. Haar vriend staat al in de keuken. Ruikt goed. En op dat moment zijn ook meteen al die nare afkickverschijnselen (ja, ik gooi het daar maar op) verdwenen. Ik ben meteen in een andere mood. Helemaal zen, want: wat is die risotto is lekker! Hier heb ik naar verlangd.

Tip: maak de kruidenolie zelf, met basilicum, peterselie, knoflook, zout en olijfolie.

DAG 8 11: 36 UUR FOODGESPREK

Inmiddels ben ik ruim een half uur met healthcoach Ellen aan het kletsen. Tot slot vraagt ze of ik nog  een prangende vraag heb. Uhm, nee, niet echt. Maar vlak voordat ik haar gedag wil zeggen, komt er nog iets op. Want: vandaag, met Koningsdag, wil ik wel voor een drankje gaan. Maar wat kan ik dan het beste drinken? Wijn, Aperol of Gin Tonic? ‘Kies voor pure producten,’ zegt ze. ‘In wodka, gin of andere sterkere dranken zitten de minste suikers.’ Oké, fijn om te weten. Ik weet dus waar ik straks voor ga. Jullie?

X, Marloes

Marloes (28, single, woont in Amsterdam) is reportage-redacteur bij VIVA en gaat vanaf deze maand iedere keer een andere challenge aan. Dit keer maakt ze korte metten met haar suikerverslaving. En dat doet ze niet alleen, maar ook met de Foodsisters van ‘Jip en Jij’ en collega Jessica. Heb je tips? Zin om ook mee te doen? Vertel ’t ons en reageer hieronder!