Suikervrij

Gezond eten is een van de lastigste dingen in het moderne mensenleven. Ik heb er in elk geval veel moeite mee.

Gojibessen en chiazaad
In Vrij Nederland van deze week staat een artikel over superfoods. Je weet wel: gojibessen, chiazaad, al die dure dingen die je in de gezondheidswinkel kunt kopen. Het schijnt dat als je dit soort voedsel eet in combinatie met een hoop (biologische) groenten, je afvalt, meer energie krijgt en een gelukkiger mens wordt. Ook ben je minder vatbaar voor ziektes. Of het echt werkt is de vraag, maar als je tussen je oren gezond bent, is dat ook wat waard.

Wanneer ik over superfoods lees, en dat gebeurt met enige regelmaat, denk ik elke keer: dat zou ik eigenlijk ook moeten doen. Maar tussen ‘dat zou ik moeten doen’ en ‘dat doe ik’ zit een gapend gat dat ik vooralsnog niet heb weten te overbruggen. Dus ik dacht: laat ik het allerongezondste onderdeel van mijn dieet schrappen. Suiker.

Usual suspects
Best lastig, vind ik. Niet alleen omdat suiker overal in zit. (Het schijnt in elk geval scheutig verwerkt te worden in soepen, automaatkoffiemelk, maaltijdpakketten, en meer van die dingen waarvan je het niet echt verwacht, maar toch ook weer wel.) Ik bedoel, zelf een soepje maken is niet vervelend. Veel lastiger lijkt het mij om van de usual suspects af te blijven: chocola, cruesli, een koel glas cola – ik ga toch wel minstens één keer per dag welbewust overstag voor iets met suiker.

Van mensen in mijn omgeving die suikervrij eten of af en toe een suikervrije periode inlassen, hoor ik daar goede verhalen over. De komende weken ga ik dat dus ook proberen. Ik heb alvast een boek over het onderwerp in huis gehaald (op de een of andere manier is dat altijd stap één bij mij). Als ik de komende weken heel erg chagrijnig ben, is dit de reden. Als ik gewicht kwijtraak ook. Ik ben benieuwd welke kant het op gaat.

CC foto: Uwe Hermann