Sweet dreams are made of this

geen

Ik droomde pas dat ik gedomineerd werd door een grote enge man. Geestelijk gedomineerd, voor de duidelijkheid. Hij was net vrij uit gevangenis en kwam me opzoeken. Het enige wat hij wilde, zei hij met zalvende stem, is dat ik hem te allen tijde liet weten waar ik was, wat ik aan het doen was en met wie. En oja, of ik de mensen met wie ik was ook even af wilde luisteren. Eerst was ik doodsbang, maar aan het einde van mijn droom knuffelde ik hem en zei ik dat ik alles zou doen wat hij wilde. Een droom over het Stockholmsyndroom, bedacht ik me toen ik wakker werd.

Compleet blanco
Ik sta bekend als iemand die nogal levendig droomt. Of die zich dromen in ieder geval levendig kan herinneren. Als ik met mijn vriendin C. op vakantie ben, is haar eerste vraag bij het ontbijt dan ook standaard “En, heb je nog gedroomd?” Soms moet ik haar teleurstellen omdat ik ’s ochtends compleet blanco wakker werd, maar vaak kan ik haar tijdens de baked beans of de pains du chocolat vergasten op amusante nachtelijke belevenissen.

“Ik droomde dat ik moest trouwen met R. en daardoor afstand deed van al mijn rechten.”

“Ik droomde dat ik huilend bij de kapper zat omdat de kapster mijn haar had afgeknipt en me een kort, roodgeverfd vlot huishoudbeurskapsel had aangemeten.”

“Ik droomde dat ik ging bevallen en nog snel een meisjesnaam moest bedenken” (dat werd Ronja, naar het boek van Astrid Lindgren. Want, zo redeneerde ik in mijn droom, Ronja was stoer en Scandinavisch. Kennelijk neem ik in mijn dromen toch nog enigszins onderbouwde besluiten).

Glashelder
Dromen die heel realistisch overkomen maar waarin totaal idiote dingen gebeuren, vind ik het leukst. Dat ik ineens bij MI5 blijk te werken bijvoorbeeld. Minder fijn zijn de dromen waarin ik iemand vermoord heb en ’s ochtends wakker word in de overtuiging dat ik de bak in draai. Dromen waarin je zoent met collega’s vind ik altijd wat ongemakkelijk, tenminste the day after. Helemaal omdat je soms vergeet wat je gedroomd hebt, waardoor je je ’s ochtends bijna verslikt in je automaatkoffie omdat de gebeurtenissen van die nacht tijdens het teamoverleg ineens weer glashelder op je netvlies verschijnen.

Psychopatenforum
Hoewel ik geen grote waarde hecht aan mijn dromen, vind ik het wel leuk om me bezig te houden met een beetje amateuristisch droomduiden. Door simpelweg ‘bevallen+ droom’ in de Google-zoekbalk in te tikken en op enter drukken, weet ik nu bijvoorbeeld dat bevallingsdromen de geboorte van een nieuw idee suggereren. En als je droomt dat je haar afgeknipt wordt, wil dat zeggen dat iemand je kort houdt. Goh. De zoektermen ‘droom + Stockholmsyndroom’ leerden me weliswaar dat er een psychopatenforum bestaat, ik kwam er alleen niet achter wat mijn droom over de grote enge man betekende. Maar ach, misschien wil ik dat ook wel helemaal niet weten.

Wat is het vreemdste dat jij ooit gedroomd hebt?

Bron foto: Ha-Wee