Televizierring: één groot mollenfeestje

Gisterenavond was het weer zover: het grote Televizierringgala (leuk scrabblewoord overigens)! Een avond die uitmondde in één groot mollenfeestje. Linda en Johnny de Mol wonnen de Zilveren Televizier-Ster, Kees Tol (dé Mol in afgelopen seizoen Wie is de Mol) de Talent Award en de grote prijs van de avond, de ring waar het allemaal om draaide ging EINDELIJK naar ‘Wie is de Mol?’ Iets wat ik als molloot van het eerste uur alleen maar toe kon juichen, natuurlijk.

Het was weer een heerlijk avondje televisie, waarin de kijker een overdosis aan lijstjes en overzichtjes werd voorgeschoteld. Het leek mij daarom toepasselijk om in mijn blog van vandaag het gala – ook in de vorm van lijstjes – voor jullie samen te vatten. Daarom hieronder mijn juryrapport voor:

De bronzen Bløf bokaal
De meeste zangteksten van Blof laten zich moeilijk doorgronden, net als een aantal onderdelen uit de show gisterenavond. De genomineerden voor de meest onbegrijpelijke fragmenten zijn:

– het filmpje rondom jeugdtelevisie waarin Kim Lian van der Meij ‘kutpiet’ (begint zij nu ook al?) roept naar een zwarte wegwijspiet op de achterbank.

– de abstracte, afsluitende act van de avond verzorgd door Hadewych Minis en Tygo Gernandt.

– Jan Taminiau die de prijs voor de Zilveren Televizier-Ster man mocht uitreiken

And the winner is…. Jan Taminiau. Hoe goed bedoeld ook, hoe sympathiek ook, hij was niet ‘the man for the job’. Hij had een prachtige speech voorbereid, eerlijk is eerlijk, maar deze modeontwerper kan – net als de meeste mannen – waarschijnlijk beter naaien dan spreken in het openbaar.


De gouden duikplank

Welk moment van de avond was bijna net zo pijnlijk / gênant als de legendarische sprong van Patty Brard in ‘Sterren springen’? De drie genomineerden voor de gouden duikplank zijn:

– het shot van de regie op Carolien Borgers’ achterwerk op het moment dat zij over de bank heen hangt

– het moment waarop Dirk Zeelenberg en Waldemar Torenstra hun speech zichtbaar in beeld alvast tevoorschijn halen

– Art Rooijakkers die bij zijn toespraak de concurrentie bedankt, maar vergeet om hierbij Flikken Maastricht te noemen

And the winner is…. de mannen van Divorce. Sowieso is het al raar dat de heren uit het programma over scheiden blijkbaar toch graag een ring om de vingers wensen, maar zo duidelijk in beeld je al voorbereiden op een overwinning die uitblijft, is toch een beetje… tja… pijnlijk, inderdaad.


De staande ovatie

Gisterenavond kende een aantal zeer indrukwekkende momenten. Soms omdat ze ontroerden, of gewoon heel mooi waren, maar soms ook omdat het waanzinnig spectaculair was om te zien. In ieder geval een moment dat een staande ovatie verdient. De genomineerden voor het meest indrukwekkende moment van de avond zijn:

– de knallende openingsact door Kim Lian, waarbij ze letterlijk de lucht in ging

– de speech van Linda de Mol na het winnen van de Zilveren Televizier-Ster Vrouw

– het prachtige lied dat Maaike Ouboter zong voor de genomineerden van de Talent Award.

And the winner is… heel voorspelbaar, maar toch ook Linda de Mol. Ook al had ze wat vileine opmerkingen in het begin van haar speech verwerkt, ze eindigde met hele mooie woorden voor de mensen om haar heen en in het bijzonder voor diegene die ze nu het meest moet missen, haar vader. Het waren niet zozeer haar mooie woorden, of de tranen van Johnny de Mol om zijn opa die zoveel indruk op mij maakten, maar de pijn in haar ogen die duidelijk zichtbaar was gedurende de hele avond. Voor het eerst zag ik geen winnaar staan, maar een heel verdrietige vrouw.


De Alles-is-voor-Bassie beker

Gelukkig was er ook genoeg te lachen gisteren, van Kim Lian die Chantal Janzen complimenteerde met haar mooie tieten tot aan Kleine Viezerik die was ingevlogen als dirigent maar gelijk ook als doventolk en dansact aan de slag ging. Los van deze onbedoeld grappige items, waren er drie geregisseerde fragmenten waar ik hartelijk om heb gelachen. De genomineerden zijn:

– Maarten van Rossem die zendtijd krijgt om af te geven op het gala, of zoals hij het noemt ‘dat weerzinwekkende gebeuren’

– Janine Abbring die met veel zelfspot terugblikt op haar val tijdens de opnames van ‘Wie is de Mol?’

– Susan Visser en Monic Hendrickx met hun inleidende act bij de uitreiking voor de Zilveren Televizier-Ster Vrouw

And the winner is…. de twee brunettes die op onnavolgbare wijze even lieten weten het zat te zijn dat altijd maar weer dezelfde (blonde!) vrouwen genomineerd worden voor de Zilveren Televizier-Ster. Los van dat ze hier wel een puntje hebben, heb ik er vooral heel erg om moeten lachen. Ik zeg: nomineren die twee, volgend jaar!


Topavond

Ach, al met al was het weer een feestje om naar te kijken, het gala. Ik hou ervan. Kon me dit jaar ook enorm vinden in alle winnaars. Zeker in die van de Gouden Stuiver voor het beste kinderprogramma. In een periode waarin de Nederlandse decembertradities op veel fronten ter discussie worden gesteld, vond ik het een prachtig statement dat het Sinterklaasjournaal deze prijs in de wacht wist te slepen!

Bron foto: eigen bezit