Terug naar je aanrecht, vrouw!

Vrouwen lijken steeds meer rechten te krijgen in deze wereld. Ik moet eerlijk bekennen dat me dat een beetje zorgen baart. Niet dat ik iets heb tegen vrouwen hoor, maar als je ze een ‘serieuze’ functie geeft in deze wereld, ze laat denken dat ze echt iets van betekenis kunnen en mogen doen, dan gaan ze dat geloven en dan is het einde zoek. Bovendien kunnen ze hun tijd wel beter besteden. Vrouwen horen voor hun man te zorgen, ervoor te zorgen dat het huis op orde is. Meedraaien in de wereld is leuk, maar laten we eerlijk zijn, ze zijn toch beter in stofzuigen, koken, en de wc-pot schrobben. Daar zijn ze immers voor geboren, toch?

Mond gesnoerd
Als ik bovenstaand verhaal zou menen, zou ik niet alleen direct van de site gewipt moeten worden door de redactie van Viva, maar zou me überhaupt de mond gesnoerd moeten worden in alle mogelijke vormen van media. Toch constateer ik steeds vaker met toenemende verbazing dat er anno 2013 nog daadwerkelijk mensen zijn die er zo over denken. Zo ontdekte ik laatst dat er iemand in mijn omgeving is, die vindt dat zijn vrouw thuis aan het aanrecht hoort, dat het haar plicht, of erger nog, haar ‘recht’ is om voor hem te zorgen. Heel eventjes heb ik getracht om de discussie aan te gaan, maar het werd me al snel duidelijk dat je met dit soort mensen niet kunt redeneren.

Vrouwen mogen niet vissen
Ik schreef het een paar weken geleden al over discriminatie. Wanneer je de krant openslaat, lijkt het de laatste tijd wel alsof we twintig jaar zijn teruggeworpen in de tijd. Zo las ik gisteren een artikel in de krant over een vrouw in het Brabantse plaatsje Woudrichem die niet mag vissen. ‘Want dat staat zo in de statuten van de plaatselijke visvereniging’. De vrouw is echter overtuigd visfanaat en wil per definitie vissen. Maar al was ze dat niet, dan nog lijkt het me logisch dat je tegen zoiets vecht en dat doet ze gelukkig, middels een aangifte. Het bizarre is dat ik in m’n naïviteit vaak denk: ‘Daar zullen ze vast heel politiek correct mee omspringen’. Maar hoe luidt de reactie van een oud-voorzitter van de visvereniging: ‘Mens waar ben je mee bezig? We hebben niets tegen vrouwen. Het staat al meer dan honderd jaar in de statuten en dat willen we vanuit historisch besef zo houden!’

Jodenvervolging
Wat een fijn argument! Ik mag toch hopen dat de rechter korte metten maakt met die statuten. Zo niet willen wij graag een hardwerkende neger als huisslaaf, moet vrouwen het stemrecht worden ontnomen, moet de Jodenvervolging maar weer worden afgestoft, en ach, voer de doodstraf dan ook maar weer in. Niet omdat we dat als land of als mens goedkeuren hoor, maar gewoon, jeweetwel, vanuit historisch besef! Ik snap werkelijk niet dat mensen anno 2013 hier nog mee wegkomen. Niet alleen met dit soort uitspraken, maar sowieso met dit soort acties. Hoezo geen vrouwen in de SGP (al hadden we daar een doorbraakje), hoezó, vrouwen mogen niet vissen? Wát nou historische statuten? Er is namelijk nog een ander historisch ‘statuut’, dat zegt: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.” Ze noemen het de grondwet! Hoe kan zoiets dan nog mogen?

Daarbij moet ik wel zeggen dat ik tegelijkertijd ook niet zo’n moraalridder ben die roept dat de wereld een betere plek zou zijn met louter vrouwen aan het roer. Want daar geloof ik dan ook weer niets van. Mannen mogen er dan niets van bakken met hun door testosteron-gedreven beslissingen, maar alleen maar vrouwen?

‘Wat is er Nederland?’

‘Oh niets hoor, Amerika!’. ‘

‘Echt niet? Zeker weten?’

‘Nee, het is niets, laat nou maar!’

‘Oké, maar dan is er ook echt niets he?’

‘Klopt’.

En dan een dag later:

‘Weet je, we zijn gewoon een beetje verdrietig dat jullie ons afluisteren enzo!’

‘Maar jullie zeiden…’

‘We weten wat we zeiden, maar nu zeggen we dit, ok?’

Doe het lekker samen
Dit is natuurlijk minstens zo politiek incorrect en ik meen dat uiteraard niet, maar waar ik wél heilig van overtuigd ben is dat een wereld met alleen maar vrouwen aan de top waarschijnlijk net zo’n puinbak zou zijn. Op een andere manier, om andere redenen, in veel mindere mate, maar nog steeds een puinbak. Doe het gewoon gezellig samen, dat houdt elkaar in balans toch? Zo werkt een huwelijk immers ook.

Wat dat betreft ben ik de laatste tijd een stukje minder trots om in Nederland te wonen. Ik dácht altijd dat wij voorvechters waren van gelijke rechten, pioniers op het gebied van homohuwelijk, strijders tegen discriminatie. Maar terwijl de wereld eindelijk wakker wordt, homohuwelijken in het ene na het andere land eindelijk geaccepteerd worden, mag je als vrouw in een plaatsje in Noord–Brabant niet eens vissen.

Nouja, gelukkig hebben we dit jaar (dankzij een vrouw) de finale van het songfestival gehaald. Oók heel vooruitstrevend.

Beeld: kurhan / 123RF Stockfoto