Tessa: ‘Als moeder van 2 jonge kinderen in lockdown zitten vind ik loodzwaar’

‘Ik ben tot 19 januari jaloers op mijn vriendinnen. Of nou ja, met name op mijn vriendinnen die nu nog geen kinderen hebben. Want voor de tweede keer in lockdown zitten met 2 jonge kinderen, is gewoon loodzwaar.

En daar mogen we met z’n allen, moeders en vaders, met baby’s, peuters, pubers of tieners, best open en eerlijk over zijn.

Ruzie

Het is nu eenmaal niet altijd zoete koek om in deze gekke coronatijd ouder te zijn. Thuisonderwijs, een crèche aan huis en in the end toch een baas die je mailt en vraagt om iets te doen. Je hebt je werk, je relatie, je vrienden en dan ook nog die feestdagen te managen. Zie daar maar eens krijsende, ondeugende en aandacht vragende peuters bij op te voeden. Mijn tweelingjongens zijn bijna 2 jaar oud en soms gewoon handen vol. Dan pakken ze elkaars speen af en dan is het gillen. Een nieuwe speen geven helpt dan niet: ze willen allebei alléén nog maar díe ene speen. Oké.

Alles loopt door elkaar

Als moeder van een tweeling met een fulltime baan, maak ik meestal werkdagen van 7 uur tot 21 uur. Elke dag 14 uur werken dus, als je de mama-uren erbij optelt. En dat 5 tot 7 dagen per week, is zó een werkweek van 95 uur. Twee keer zoveel als mensen zonder kinderen werken met een fulltime baan, dus. Wat ik doe op een gewone dag? De ochtend begint chaotisch met ontbijten, aankleden, rommel opruimen, wassen draaien. Dan beginnen de calls, het werk moet gedaan worden, je hebt stress, mails, altijd te weinig tijd. Daarna is het tijd voor avondeten, badje, opruimen, schoonmaken, koken… Ach ja, andere moeders herkennen dit vast wel. Je hebt amper tijd voor jezelf en dat is oké. Maar omdat het thuis op elkaars lip zitten vanwege corona, lockdown nummer zoveel en quarantaine al zó lang duurt en het vooruitzicht voor de komende weken (maanden?) niet veel beter is, is het soms even slikken. Soms word ik er moe van en ook een beetje somber. Het is zo saai allemaal en tegelijkertijd ook zo intens druk thuis, doordat werk en privé door elkaar lopen.

Lees ook: Tessa: ‘Het ideaalbeeld is thuis bevallen in een bad, zónder pijnstilling, maar waarom?’

Waarderen

En dus vind ik het loodzwaar, deze lockdown. Er is gewoon weinig ruimte om even bij te komen, op te laden. Geen uitjes, vakanties, geen oppas, geen crèche… Gelukkig ben ik niet de enige, denk ik dan maar. En gelukkig kan ik als geen ander genieten van het veel samenzijn met mijn jongens. En weet ik elke dag weer: er zijn veel ergere dingen in de wereld op het moment. We mogen blij zijn met ons thuis, ons gezin – hoe pittig een dag van 14 uur soms ook is. Zo zuchtte mijn man laatst toen hij ergens de Spaanse stad ‘Málaga’ voorbij zag komen. ‘Daar hadden we anders nu gezeten, in de zon, op het strand’, klonk het enigszins verloren. Ik antwoordde: ‘We hebben gezonde kinderen, we zijn gezond, we hebben een mooi dak boven ons hoofd. En genoeg geld om een lekkere fles wijn te kopen.’ Daar gaat het toch om, misschien, in deze tijden. Dat we meer dan ooit zien wat we al hebben. Spanje wacht nog wel even.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tess (@tessaheinhuis)

Beeld Tessa: By Mabel Photography
Tessa (31) is Redactiemanager Online van VIVA en VIVA Mama. Ze woont in Amsterdam met haar man en zoontjes. Ze is moeder van een tweeling, Bodi en Daaf (1). Volg haar dreumesavonturen op Instagram: @tessaheinhuis.