Tijdloosheid in de spiegel van de kapper

Tijdloosheid in de spiegel van de kapper

Mijn vrouw ging naar de kapper. Dat is bij ons een paar huizen verderop. “Ik ben over een half uurtje terug,” zei ze. “Dus begin maar alvast met koken.” Ruim een uur later voegde ze zich bij ons aan de eettafel. De kinderen en ik schraapten net de restjes van onze toetjes van de bodem van schaaltjes. Op het bord van mijn vrouw lagen koude aardappelen.

Geslachtofferd haar
Eigenlijk had ik beter moeten weten. Is er ooit een vrouw binnen dertig minuten teruggekeerd van een kappersafspraak? Nee. Ik weet hoe het eraan toegaat. Er zitten altijd nog mensen die eigenlijk al klaar hadden moeten zijn. Dus moet je wachten. Daarna veegt de kapster al het geslachtofferde haar aan de kant. Onderwijl maakt ze een praatje. Pas daarna mag je gaan zitten. Er zijn al bijna tien minuten gepasseerd en de behandeling moet dan nog beginnen!

Stipt
Raar toch, dat mijn vrouw denkt dat het überhaupt mogelijk is om binnen dertig minuten terug te keren van de kapster? Ik dacht een tijdje dat het ook echt een afwijking was van haar, totdat ik onlangs vijftien minuten op een bankje zat te wachten op vriendin J., met wie ik had afgesproken om te gaan wandelen. Een vrouw van de klok, vriendin J. Altijd stipt op tijd, behalve die ene keer. Ze kwam uiteindelijk twintig minuten te laat. Maar wel met perfect gekapt haar.

Vervoering
Blijkbaar raakt het tijdsbesef van vrouwen compleet van slag zodra ze een kapsalon betreden. Zodra ze met hun hoofd in zo’n bassin liggen, sukkelen ze onopgemerkt in slaap. Dat masseren van de hoofdhuid met lauwwarm water werkt lekker ontspannend. Misschien werkt het zien van hun weerspiegeling hypnotiserend. Wellicht raken ze in vervoering door al dat getrek aan hun haar? Het zijn stuk voor stuk vermoedens. Hoe het echt zit? Geen idee.

Aardappelen
Wat ik wel weet is dat ik de volgende keer de aardappelen een kwartier later opzet. Dan kan mijn vrouw er gerust op uit sturen om te gaan ontspannen in de stoel van de kapster. Wellicht raakt ze in een soort van tijdloze trance door al dat gewroet van vingers door haar lange haar. Mij best als ze zo’n heerlijke behandeling heeft dat ze het idee van tijd compleet vergeet. Mijn vrouw mag best genieten bij een ander. Als ze daarna maar lekker thuis komt eten.

CC foto: Kevin McGrew