WIDM: Tygo Gernandt is er voor ons

Voor wie niet weet hoe jaarlijks de Mol wordt gekozen: de redactie vraagt voorafgaand aan de opnames aan alle kandidaten of zij eventueel Mol willen zijn, en voert vervolgens met de kandidaten die “ja” zeggen uitgebreide gesprekken, om zo de meest geschikte Mol te selecteren.

Stel je nu even voor hoe dat gesprek gegaan moet zijn met Tygo.

Redactie: “Tygo, wat voor tactiek zou jij gebruiken als je Mol zou zijn?”
Tygo: “Ik ga gewoon open kaart spelen voor de kijker thuis. Lekker vertellen wat ik gedaan heb en wat ik allemaal al wist.”
Redactie: “Hmm, interessant. We voorzien sowieso een beetje saai seizoen dus we hebben al wat nieuwe elementen bedacht om het spel spannender te maken, dan is dit misschien wel een goede toevoeging. Hoe ben je met handgebaren en cryptische omschrijvingen?”

Een voor allen en Tygo voor ons
De tv-kijker is dit jaar meer dan ooit de surrogaat-kandidaat, dankzij Tygo. De interviews tussendoor zijn z’n werkterrein, hierin houdt hij ons zoveel mogelijk op de hoogte van hoe hij het spel speelt. Alsof elke aflevering voor hem de onthullingsaflevering is, vertelt hij ons rustig dat hij loog over zijn vaarbewijs en dat hij de woorden van de roltrapopdracht al twee maanden eerder had gekregen. Even twijfelden we allemaal of de AVRO niet per ongeluk had geblunderd bij de montage, maar natuurlijk is dat niet het geval. Tygo is er voor ons, en gelukkig maar. Zei hij vanavond niet dat hij “op z’n buik” door de opdracht heenging?  En maakt hij niet af en toe typische handgebaren op foto’s? Dit is een kandidaat die niet alleen het spel, maar ook de fans heel goed kent. Als Tygo uiteindelijk de Mol blijkt te zijn, dan hebben we naar een prachtig staaltje samenwerking van speler en redactie zitten kijken en ben ik een blije fan, en als hij niet de Mol is, dan gun ik hem de winst.

Mol verstandig, spek de pot
Dan nog even dit. Lieve kandidaten: “Mollen” betekent niet dat je altijd maar je uiterste best moet doen om alle opdrachten te laten mislukken! Het lijkt wel alsof er per jaar minder geld in de pot komt; dit jaar is de redactie zelfs zo vriendelijk geweest om een mogelijke verdubbelaar in te zetten (de enveloppen naar de toekomst) omdat het anders straks wel heel sneu is als de winnaar er maar met twee tientjes vandoor gaat.

Kandidaat zijn, dat kan echt niet
Gingen de eerste seizoenen de “onbekende Nederlanders” nog fanatiek te werk omdat ze graag een groot bedrag wilden winnen, tegenwoordig boeit de pot niemand meer en hoeft de Mol zelf amper meer iets te doen. Mollen is de tweede natuur van de kandidaten geworden, met als gevolg dat er zelfs gemold wordt zonder dat het functioneel is. Denk maar eens aan Jennifer vorige week, die de Boeddha die ze zocht zag staan, maar besloot om er geen foto van te maken. Geen enkele mede-kandidaat had dat in de gaten, onzinnige actie dus. En niemand durft meer iets on-Mollerigs te zeggen; deze week werd het gehele geldbedrag weggestuurd met de laatste enveloppe, en niemand zei “moeten we niets iets overhouden want vorige keer konden we ook al geen geld inzetten bij een opdracht omdat we alles hadden weggezonden”. Want je zal door zo’n verstandige opmerking maar worden aangezien voor kandidaat…

Sven Kramer’s verdubbelaar
In Wie is de Mol wil uiteindelijk iedereen de Mol zijn. De redactie zal heel wat “sollicitatiegesprekken” gevoerd hebben dit jaar. Op de uitslag moeten we helaas nog wel een tijdje wachten: de komende twee weken geen uitzending vanwege de Olympische Spelen. Sven Kramer, neem deze tip van me aan: stuur je prijzengeld van de komende twee weken na afloop even in een enveloppe met daarop “Tygo Gernandt, p/a Wie is de Mol, Ellis Island, Filipijnen”. Verdubbeling gegarandeerd.

Foto: Jaap Vrenegoor