Uit de kast

tom daley uit de kast

Na een weekend met naar showbizznieuws was ik wel toe aan een positief bericht. Gelukkig, dat kwam gister. Schoonspringer Tom Daley kwam in een openhartige video ‘uit de kast’. En dat vind ik dapper en heel goed van hem.

Eigenlijk zou zo’n filmpje niet nodig hoeven zijn. Kan mij het schelen of je hetero-, homo-, bi- of a-seksueel bent. Als je verder maar gelukkig bent. (sorry voor deze clichézin – meer kan ik er niet van maken). Maar helaas worden niet-hetero’s anno 2013 nog steeds niet door iedereen geaccepteerd. Kijk maar eens naar wat reacties die zijn geplaatst onder het bewuste YouTube-filmpje. Kan ik zelf totáál niet inkomen, maar daar zal ik verder niet over uitweiden.

Terug naar Tom: in het filmpje vertelt de 19-jarige Olympiër dat hij nooit eerder in detail over zijn liefdesleven heeft gesproken. Waarom zou hij ook, dat gaat niemand wat aan, en hallooo, hij is 19. Tom onthult dat hij zich nu heel prettig voelt bij iemand, en diegene is toevallig een man. Hij vertelt dat hij meisjes ook nog steeds leuk vindt, dus hij is biseksueel (best vreemd dat veel media Tom gelijk als homoseksueel bestempelen). Hoewel het ons eigenlijk weinig aangaat, vind ik het toch goed dat hij dit dit filmpje openbaar heeft gemaakt.

Hij is jong, knap, getalenteerd en een rolmodel. Meisjes (en jongens) willen ‘m of willen ‘m zijn. En dan onthult je idool ineens dat hij verliefd is op een jongen. Wellicht is het filmpje nét die druppel die ervoor zorgt dat fans, of andere jongens en meisjes, ook uit de kast komen en zich niet, of minder, schamen voor het feit dat ze op hun eigen geslacht vallen. Er zijn wel sterren die uit de kast zijn gekomen, maar die zijn op een paar handen te tellen, en vaak zijn ze dan ook nog eens behoorlijk op leeftijd. Jodie Foster, bijvoorbeeld. Die deed jarenlang geheimzinnig over haar seksuele voorkeur. Waar niks mis mee is, maar soms kun je beter openhartig zijn dan dat je er zo moeilijk over doet. Daarmee maak je het taboe alleen maar groter. Als ster – zeker als er over je geaardheid gespeculeerd wordt (hoi Tom Cruise, Will Smith en John Travolta) – kun je er maar beter open over zijn, vind ik. Dat hoeft echt niet met een grootse persconferentie of whatever, maar wees er eerlijk over. Als ster heb je het geluk dat je een groot publiek kunt aanspreken, maak daar gebruik van! Ik denk dat dit best een aardig steentje kan bijdragen aan de acceptatie van homo- en biseksualiteit.

Way to go dus, Tom. Hier zie je het betreffende filmpje.

Beeld: ANP