Uithuwelijken vanaf 9 jaar

Mijn dochters zijn respectievelijk 4 en 1,5 jaar oud. De derde dochter is onderweg. Ik zit nu al soms met mijn handen in het haar. Wat kunnen die meiden een troep maken. Wat maken ze elkaar nu al het leven zuur. Aan haren trekken, de ander met opzet laten struikelen, duwen, gillen, krijsen, elkaar de schuld geven, het is elke dag wel iets. De moed zakt me dan ook vaak in de schoenen als ik bedenk dat het nog zeker achttien jaar duurt voordat ze allemaal het huis uit zijn (en dat is positief gedacht).

Het gedoe wat we nog krijgen met vriendjes aan de deur. Vast en zeker niet moeders keus. Roken, drinken, tatoeages, drugs, gedoe op school… Tot hun 21e zijn we nog financieel verantwoordelijk. Tegen de tijd dat zij eindelijk zelf een huishouden gaan stichten en daarmee hopelijk niet meer op onze schouders leunen, zitten wij in onze vieze luier voor de geraniums in het niets te staren.

Nee, dan hebben ze het in Irak veel beter geregeld. Er is een wet goedgekeurd door de regering. Het wachten is nu op toestemming van het parlement. In de wet wordt de huwelijksleeftijd voor meisjes verlaagd naar negen jaar. Dit omdat volgens de Islamitische wetgeving meisjes niet meer kunnen trouwen als ze eenmaal in de puberteit zijn. Logisch. Lijkt me een duidelijk verhaal. Je wil tenslotte liever dat je dochter voor het eerst ongesteld wordt bij haar echtgenoot, dan thuis. Dat scheelt weer in troep.

De mannen zijn het er ook mee eens. Ze kunnen dan tenslotte nog geheel naar eigen inzicht gekneed en gereedgemaakt worden voor het leven in en rondom huis. U roept, zij draaien (de was). Bovendien levert het ook nog geld op: geen dochter meer in huis waaraan we kleren, shampoo en voedsel moeten spenderen.

Daarnaast zouden onze dochters ook jong getraind worden in de seksuele behoeften van een man. De belangrijkste sjiitische geestelijke van Irak schreef ooit dat mannen weliswaar geen geslachtsgemeenschap mogen hebben met meisjes jonger dan negen jaar, maar dat ‘wat betreft alle andere vormen van plezier, zoals lustvol aanraken, kussen, omhelzen en het tegen de dijen wrijven van de penis’, er geen enkel probleem is. De vroegere Iraanse leider ayatollah Khomeini voegde daar nog aan toe: ‘zelfs als zij een zuigeling is.’ Juist, jong geleerd is oud gedaan. Uithuwelijken die handel dus!

Wat willen we nog meer? Ja, oké, misschien dat misschien dat de basisschool niet afgemaakt zal worden, maar waar heb je als vrouw eigenlijk diploma’s voor nodig? Als je jong geleerd hebt goed te kunnen poetsen en op je veertiende al kinderen baart, is dat al werk genoeg. En de eerste basisbehoefte van een vrouw is toch om je geheel in te zetten voor de wensen van je echtgenoot. Uithuwelijken die handel dus! Ook in Nederland. Toch?

Precies, dat dacht ik ook. Mijn hart bloedt als ik denk aan al die jonge meisjes die echt niet onbeschadigd uit zo’n huwelijk kunnen komen. Meisjes zonder opleiding, zonder kansen, zonder misschien ooit liefde te hebben gekend. En aan de andere kant zit ik hier met mijn 34-jarige, blanke, katholieke reet te oordelen over een cultuur in een land far far away. En hoop ik dat mijn dochters een gelukkig leven krijgen. Want zij hebben daar in ieder geval genoeg kansen voor.