Underdressed op de Elf Fantasy Fair

Wat hebben Chewbacca, Jack Sparrow en Medusa met elkaar gemeen? Simpel: je vindt ze allemaal op de Elf Fantasy Fair. Na jarenlang jubelverhalen van vriendinnen te hebben aangehoord besloot ik last-minute dit jaar ook eens te gaan, samen met vriendin en naamgenootje Lisje B. Het was voor ons allebei de eerste keer. Enne, hoe beviel die?

Elf Fantasy Fair
Vol verwachting klopt ons hart…

Help, ik ben underdressed!
Na wat vertraging (hoe raakt een mens verdwaald in Vleuten? Nou, het is mij dus gelukt) arriveerden we op het parkeerterrein van Kasteel de Haar, waar de EFF werd gehouden. En ik overdrijf niet als ik zeg dat ik ook best de hele dag over het parkeerterrein had kunnen zwerven zonder me te vervelen, want daar begon het feestje al. Er stapten vikingen, ijsprinsessen en eenhoorns uit de auto’s. We begonnen ons lichtelijk opgelaten te voelen voor ons eigen kostuumloze voorkomen. Ik voelde me dit jaar op het Boekenbal nog behoorlijk overdressed, maar het leek er verdacht veel op dat de meter nu doorsloeg naar de andere kant.

Elf Fantasy Fair
Ik had natuurlijk ook als zombie naar het Boekenbal kunnen gaan. Keuzes, keuzes.

Lisette Jonkmanvrouw
Van tevoren had ik mijn garderobe nog geïnspecteerd op iets wat in het thema ‘Koning Arthur en zijn ridders’ paste, maar aangezien ik niet per ongeluk een maliënkolder in mijn kast bleek te hebben, moesten een leuk jurkje en mijn goede humeur maar afdoende zijn.
Nu is mij verteld dat zonder speciale outfit naar de EFF gaan te vergelijken is met in badpak naar de sauna gaan: het mag wel, maar je wordt toch een beetje raar aangekeken. De gekke blikken vond ik wel meevallen, alleen liet mijn innerlijke kleuter bij het zien van de twaalfde hoepeljurk van zich horen. Het stukje Lis dat gek is op themafeestjes, op galajurken passen en op klooien met make-up, riep nu stampvoetend tegen mij: ‘Maar dat wil ik ooh-ook!’

Elf Fantasy Fair
Kijk nou hoe gaaf haar outfit en make-up zijn! Ik werd er helemaal jaloers van.

Dankjewel voor de zon (en het kasteel)
Niemand bleek zich te laten hinderen door een vastomlijnd thema. Pokémon, Harry Potter-personages en allerlei awesome steampunk-figuren liepen vrolijk door elkaar heen. En je kunt zeggen wat je wilt van de locatie, maar alles leek nog een beetje extra goed tot z’n recht te komen door dat fenomenale kasteel op de achtergrond. Oké, vooruit, en door de zon. Zonder zon was het echt minder leuk geweest.

Elf Fantasy Fair
Lekker weer, beetje rondhangen bij een kasteel en mooie mensen kijken… Er zijn zaterdagen die ik slechter heb besteed.

SO PRETTY
We arriveerden zonder vastomlijnd plan en voelden ons heel even echte n00bs. Gelukkig werd dat gevoel al snel verdrongen door verbazing en bewondering, want je gelooft simpelweg niet wat een creatieve en ingewikkelde outfits je voorbij ziet komen. Ik vergaapte me de helft van de tijd aan alle voorbijlopende mensen. (De andere helft van de tijd was ik bezig met naar de grond kijken, zodat ik zeker wist dat ik niet per ongeluk op die lange cape/sleep/jurk van degene voor me ging staan.) O, leuk extraatje: ik kwam de Stormtroopers van het Boekenbal nog tegen!

But first, let me take a selfie
De meest gehoorde zin op de EFF is volgens mij: ‘Mag ik even met je op de foto?’ Bijna iedereen vroeg het aan bijna iedereen. Ik kon me de eerste drie keer dat we Chewbacca passeerden nog inhouden, maar de vierde keer won mijn innerlijke fangirl het van mijn trots. Ik bedoel, kom op, het is Chewbacca!

Bij de dranktent werden we goedmoedig belaagd door vikingen die riepen: ‘AAARGH! Womans!’, waarna wij natuurlijk ook even met hen op de foto wilden.

Bier en vikingen, lalalala

Verder kon ik me niet inhouden bij een mevrouw met een konijntjesjurk (want konijntjes!).

Elf Fantasy Fair
KONIJNTJES!

En ik móést even een foto maken van Leatherface, die compleet met ronkende kettingzaag het terrein onveilig maakte. Toen hij dat zag, probeerde hij me in plakjes te snijden. Ik weet dat de kettingzaag niet echt was, maar voor de zekerheid ben ik toch maar even weggerend.

Elf Fantasy Fair
Kijk hoe eng hij was. En die kettingzaag maakte zoveel herrie. Het is niet heel erg triest dat ik wegrende, toch? TOCH?

I like big books and I can not lie
Beste moment van de dag was trouwens toen een man in een geweldig kostuum naar mij toe kwam en vroeg of hij met mij op de foto mocht (met mij! Dat meisje zonder kostuum!) omdat hij mijn I like big books and I can not lie-tas zo leuk vond. O, zei ik ‘beste moment’? Ik bedoelde ‘op één na beste moment’. Want ik ben dus ook met Chewbacca op de foto geweest.

Het op één na beste moment van de dag: iemand wil met MIJ op de foto!

Gratis knuffels
Als we het toch in de categorie ‘meest’ zitten: de meest gelezen zin. Dat moet wel FREE HUGS zijn. Je kon geen vijf stappen zetten en er stond weer iemand met zo’n gratis knuffels-bordje. Het zieligste tafereel dat ik de hele dag heb gezien is de jongen die zijn bordje fier omhooghield in de stroom passerende mensen en nul knuffels uitdeelde, terwijl twee meter naast hem een knap blond meisje de free hugs-eisers bijna van zich af moest slaan, zodat er dit soort taferelen ontstonden:

Free hugs overload – de groepsknuffel des doods!

A lot of looking was done that day
Dus wat hebben Lisje B en ik nu eigenlijk de hele dag gedaan? Eh, niet veel. We hebben wat geslenterd en om ons heen gekeken. Vervolgens gingen we in de zon zitten en om ons heen kijken. Weer wat slenteren en om ons heen kijken. Even wat eten in de zon, terwijl we om ons heen keken. Er vielen ons een paar dingen op.

1. Iedereen is superaardig. En dan bedoel ik niet ‘verdraagzaam beleefd’, zoals in een buitenlands stadje waar de bevolking het toerisme nu eenmaal heel hard nodig heeft en daarom zo tegen je doet, maar echt, oprecht, gezellig aardig.

2. De kostuums zijn dus níét van die polyester carnavalspakken uit de feestwinkel. Sommige bezoekers zijn een heel jaar bezig met het fabriceren van hun outfit. Ik kan net een knoop aan mijn broek zetten zonder daarbij een complete pijp dicht te naaien, maar deze mensen knutselen rustig een prinsessenjurk in elkaar. Er zijn hoepeljurken, korsetten, hoge hakken, vleugels (met veertjes!), staarten en make-up waar een professioneel grimeur spontaan van zou gaan kwijlen. Skill level: Asian.

Elf Fantasy Fair
Hij kon de boom in. (Sorry, gekkegeit)

3. Alle gekheid op een stokje, maar op de EFF hebben ze een voorkeur voor eetbare zaken op een stokje. Gezien: brood op een stok, vlees op een stok, appel op een stok… En heel fijn: het terrein blijft schoon omdat iedereen zijn eigen meuk opruimt.

Brood op een stokje!
Elf Fantasy Fair
Nog meer brood op een stokje!

4. Ik heb me geen seconde zorgen gemaakt dat mijn telefoon/mijn auto/mijn portemonnee zou worden gestolen, want iedereen valt zo op. In het ondenkbare geval dat iemand iets van me zou jatten, hoefde ik alleen maar te roepen: ‘Houd de dief! Het is die jongen met die zwarte vleermuisvleugels, blote voeten en rode kleurlenzen!’

Een elfjesjurk? Gááp!
Volgend jaar moeten we wel echt verkleed gaan. Lisje B en ik zijn nog aan het broeden op de perfecte outfit. (Ik moet zeggen dat ik behoorlijk geïnspireerd raakte door de levensgrote SuperMario die ik zag lopen.) Het mooie van zo’n dag in Elfia is trouwens dat je verwonderingsgrens met sprongen tegelijk opschuift. Was ik bij het verlaten van de auto nog diep onder de indruk van een vrouw in een enkellange fluwelen jurk, op de terugweg keek ik alleen mijn ogen nog uit bij het zien van een heuse minotaurus of een exacte kopie van The Mad Hatter.

Ik ben besmet
We gingen zonder echte verwachtingen heen en kwamen terug vol ideeën voor kostuums ‘voor volgend jaar’. Jup, ik geloof dat het EFF-virus weer twee slachtoffers heeft gemaakt. Het was een supervette dag. Ik wilde nooit meer naar huis.
Enne, had ik al verteld dat ik met Chewbacca op de foto ben geweest?

Elf Fantasy Fair
Beste foto ever! EN HIJ HAD EEN BABY-WOOKIEE BIJ ZICH OMG!!!

Ben jij weleens op de Elf Fantasy Fair geweest? Wat vond je ervan?