Utopia: de tweede Big Brother?

utopia

De bewoners van Utopia zitten nu een week in het huis, maar op tv hebben we er nog niks van kunnen zien. De aftrapaflevering is vanavond om 19.30. Wat me opvalt is dat veel mensen het erover hebben, maar dat weinig weten wat deze realityshow nou precies inhoudt. Dus, bij dezen: een wat & hoe over het nieuwste John de Mol-project.

Wat?
In Utopia is het de bedoeling dat 15 bewoners samen from scratch een leefbare samenleving opzetten. Dat gaat een jaar duren – al vraag ik me af of dat met tegenvallende kijkcijfers ook zo zal zijn. 103 camera’s volgen de belevenissen van de bewoners. Ze beginnen met bijna niets, dus dat betekent dat er ook geen keuken, bedden en wc’s zijn. Dat zal lekker ruiken daar… 😉 Ze krijgen wel wat geld, een water- en elektriciteitsaansluiting, vee en een telefoon om zich de komende tijd mee te redden. Ook interessant: in Utopia gelden geen regels en wetten. Die mogen de bewoners helemaal zelf bepalen. Momenteel heeft elke bewoner de leiding over een ander deel van het leefgebied. Zo is er iemand aannemer en zorgt de ander voor het vee.

Wie?
In het Utopia-‘huis’ zitten vijftien mensen. Nu ken ik ze zelf nog helemaal niet, maar het lijkt een redelijk gevarieerde groep. De oudste is 53, de jongste 20. De populairste lijkt de 29-jarige Rienk, die in het dagelijks leven zwerver is. Die kan er dus alleen maar op vooruitgaan, zou je denken. Volgens zijn bio loopt hij al 1,5 jaar op blote voeten, dus de kou en het gebrek aan luxe zal voor hem geen groot wenproces zijn. Er is ook al gezoend, tijdens een douchesessie tussen Billy (31) en Paul (53). Klein detail: Paul is getrouwd. Dat belooft dus alvast wat.

Hoe?
Wat er precies allemaal gaat gebeuren in Utopia, dat is nog een groot vraagteken. Ongetwijfeld zullen de bewoners druk bezig zijn met de basisvoorzieningen – ik las op de site dat ze nu hun aandacht gericht hebben op het bouwen van het toilet. Als ze maar een iets betere afvoer hebben dan BZV-Johan in Denemarken, dan komt alles goed. Er is natuurlijk ook een ouderwetsche stemmingsprocedure. Ging er in Big Brother nog elke week iemand weg, in Utopia hoeft er slechts eens per maand een bewoner het huis te verlaten. Die wordt weggestemd door de bewoners zelf en de zogenaamde Elite van de Utopianen, mensen die vanaf de bank het programma volgen en ook online veel bezig zijn met de show. Deze mensen mogen zich ook aanmelden als nieuwe Utopia-inwoner. Elke maand komen er twee bewoners bij, eentje moet na een proefperiode weer weg. De ander neemt de plek van de weggestemde bewoner in.

Wordt het een succes?
Dat vraag ik me af. Want waar je bij Big Brother en dergelijke shows nog kon genieten van onderlinge battles en dagboekkamer-praatjes, is het bij Utopia een redelijk rustig geheel. De camera’s volgen het leven van de bewoners, maar verder wordt er niet van buitenaf ingegrepen, wat bij Big Brother en dergelijke heel vaak gebeurde. Aan de andere kant: ze moeten alles zelf doen. In BB moesten ze een boodschappenlijstje samenstellen en binnen het budget blijven, hier moeten ze hun kip zelf slachten. Is er ruzie? Dan moeten ze dat zelf oplossen. Gelukkig is er een ziekenhuis om de hoek, dus mocht het escaleren…

Gaan jullie kijken naar Utopia?

© beeld: ANP