Van 10 naar 16K

Toen ik mijn vorige hardloopblog schreef, was ik net op de weg terug na mijn blessure. Ik werkte toe naar mijn oude niveau, de 10 km, om die te lopen tijdens de marathon van Rotterdam. Falen was geen optie, zei ik toen, en dat bleek wel: ik heb het gered! Daarna heb ik nog een paar keer 10 km-runs gelopen, te weten We Own The Night van Nike en de Marikenloop. Superleuk!

Takke-end
Maar, ik ben er nog niet. Ik moet verder. Een stuk verder, welteverstaan. Op 22 september sta ik aan de start van de 10 EM van de Dam tot Damloop. Ik moet 16,1 km afleggen en het zweet breekt me aan alle kanten uit als ik daaraan denk. Wat is dat een takke-end!

Geen kattenpis
Het blijkt geen kattenpis om verder te gaan dan 10 km. Daar doe ik zo ongeveer een uur over en dan ben ik serieus kapot. En er ook wel een beetje klaar mee, eerlijk gezegd. Tijdens duurlopen blijk ik een ieniemienie beetje last te krijgen van verveling. Hoe bouw ik die voor mijn doen al lange afstand op tot nog meer, zonder de brui eraan te geven? Waar vind ik een stuk doorzettingsvermogen?

Het antwoord: in mijn omgeving. Ik heb lieve, ervaren hardlopers om mij heen die mij helpen mijn ultieme hardloopdoel te behalen. Waar ik zelf na 7-8 km het liefst zou stoppen (standaard dipmoment), zorgt een trainingsmaatje ervoor dat ik toch doorga. Even een paar oppeppende woorden die mij een mentale opkikker bezorgen en ik kan verder.

Trots
Zo liep ik met mijn vriend mijn eerste 11 km. Trots dat ik was! Mijn vriendinnetje Lindsey heeft zelf een marathon gelopen en weet dus als geen ander dat het heftig is om verder te gaan dan je ooit ging. Met haar redde ik het voor het eerst tot 12 km – ik was ka-pot, kon Lin wel wat doen, maar ik had het toch maar mooi geflikt!

Verder dan 12 ben ik nog niet gegaan, dus ik ben er nog niet. Ik heb nog iets minder dan drie maanden om er 4 km bij te lopen. Het zou toch lekker zijn om die 16,1 in ieder geval één keer te hebben aangetikt, zodat ik in mijn hoofd wéét dat ik het kan. Samen met Nikky gaat het me lukken!

Wil je ook meelopen met de Dam tot Damloop? VIVA heeft eigen teams voor zowel de 4 EM Ladies Damloop als de 10 EM. Geef je snel op via dit formulier, want vol = vol! Degenen die uiteindelijk meelopen, krijgen een hardloopshirt en een goodiebag.

Volg Nienke (@N1enke), Nikky (@Nikjenikkes) en Marieke (@brouwertje) de komende weken in de aanloop naar de Dam tot Damloop op VIVA.nl/damloop en op Facebook.com/VIVAsportief. Hier vind je ook trainingsschema’s.

Beeld: privebezit