Van schaamhaar tot tarrels

Van schaamhaar tot tarrels

Ik gebruikte ooit eens het woord ‘incompetent’ tijdens een praatje met de vulploeg op het werk. Ze staarden me aan alsof ik zojuist ‘anale seks’ had gezegd. Ik besloot mijn verhaal te staken.
‘Dames en heren. Is er hier iemand aanwezig die mij kan uitleggen wat incompetent is?’ Dat bleek de beste vraag ooit.

Wat?!
‘Dat is toch als je steeds een beetje moet plassen?’
‘Dat is incontinent.’
‘Haha sukkel, dat is als je hem niet meer omhoog krijgt!’
‘Eh, nee, dat is impotent.’
‘Wat betekent het dan?’
‘Incapabel.’
‘Wat?!’

Opslaan, die handel
Als ik zelf een woord niet ken, dan kaats ik hem altijd terug. Ik begin te lachen en roep:
‘Wat? Een mondaine stad? Heb je dat ergens gelezen? Weet je wel wat dat betekent?’
‘Jawel, mondain betekent luxueus.’
Aha. Opslaan en nooit meer vergeten die handel. Zo ben ik weer een stukje wijzer geworden zonder gezichtsverlies te hebben geleden.

Van schaamhaar tot buttplug
Dit weekend speelde ik een spelletje met vrienden. Mijn team moest een thema verzinnen met tien woorden. Eén van de tegenstanders moest deze woorden geblinddoekt tekenen en de ander moest het raden. Vals als we waren, kozen we het thema ‘seks’. De woorden liepen uiteen van schaamhaar tot baarmoederhalsring tot buttplug.

Onkaal
Mijn tegenstander tekende een fantastische buttplug, waarna ik ineens weer wist wat het was. De vriendin die het moest raden had geen flauw idee. Onze tekenaar besloot voor safe te spelen en schaamhaar te tekenen. Die zou ze toch wel raden? Dit was het moment waarop ik erachter kwam dat het vervelend is als je een woord niet kent, maar dat het nog veel vervelender is als je het woord wel kent, maar er niet op komt. Het raden ging als volgt:

‘Bos haar!’
‘Oerwoud’
‘Niet geschoren’
‘Onkaal!’
‘Een bosje stro’
‘Oerwoud’
‘SCHAAMHAAR!’

Tarrels
In totaal waren de tien woorden een hele bevalling. Er gingen veel ranzige woorden over tafel waarvan ik nog nooit gehoord had, maar weinig juiste antwoorden. Toen mijn vriendin even later de juiste antwoorden onder ogen kreeg riep ze: ‘Waarom heb je geen tarrels getekend? Dat had ik wel geraden!’ Tarrels? Ja. Ook wel bekend als kontkloeten, kontkorst, klaboestaberen of haartoffee. Ik weet ineens wat mensen bedoelen als ze zeggen: ‘Ignorance is bliss*’. Soms kun je maar beter nooit van een bepaald woord gehoord hebben.

* Zalig zijn de ontwetenden

© Beeld: privébezit