Verbale diarree

Niets is vervelender dan een defecte filter tussen verstand en stembanden. Over het algemeen denk ik eerst na, voordat ik iets daadwerkelijk uitspreek. Toch word ik soms ineens getroffen door een vlaag van verstandsverbijstering.

Kut..eh fuck, shit!
Het is net als met stopwoorden. Hoe meer je je bewust bent van de woorden die je wilt vermijden, hoe eerder je ze eruit flapt. Daarna is ook meteen het hek van de dam. Geen houden meer aan. ‘Kut…eh fuck, shit! Ik bedoel…minder prettig. Jezus! Sorry.’

Verbale diarree
Vaak gaan de sluizen van verbale diarree open op momenten waarop ik overenthousiast raak. Met een beetje geluk blijft de schade dan beperkt tot een oerdomme opmerking. Toen ik bijvoorbeeld voor de eerste keer verbleef in een vijfsterrenhotel, tijdens een persreis voor een kindertijdschrift, riep ik enthousiast: ‘Wow, zie dat enorme zwembad!’, terwijl ik naar de vijver wees. Tijdens hetzelfde reisje riep ik: ‘Oh kijk, ze hebben hier een kartbaan, dat is leuk voor in mijn artikel!’ Het bleek een zwaar bewaakt militair terrein te zijn.
Of die keer dat ik het presteerde om me hardop af te vragen waarom ik en mijn vriendin altijd bij zulke rare mensen in de trein zaten. Het werd me niet in dank afgenomen door mijn medepassagiers.
Minder grappig was trouwens de keer dat ik per ongeluk een verdoving weigerde bij de tandarts.

Alle filters in de ban
Helaas gebeurt dit niet enkel uit enthousiasme. Toen ik een poging deed om te stoppen met roken bereikte dit fenomeen namelijk pas zijn hoogtepunt. Een tijdlang bestond mijn vocabulaire nog slechts uit: ‘Laat me met rust’, ‘bemoei je er niet mee’ en ‘dat gaat je niets aan’.
Respectievelijk de antwoorden op: ‘Hoe bevalt het stoppen met roken?’ Alsof ik met de filtersigaret meteen maar alle filters in de ban had gedaan.

Wanneer ben je uitgerekend?
Blijkbaar wordt een defecte filter al getriggerd door enkel de gedachte aan stoppen met roken, want vandaag hoorde ik mezelf zeggen: ‘Ik stop pas met roken als ik zwanger raak.’ Heel fijn, Mayke, heel fijn. Lang leve de pogingen tot stoppen met roken, de defecte filter en dat je maar nooit zwanger mag raken. De opmerking: ‘Hoe bevalt het stoppen met roken?’ wordt dus voortaan ingeruild door: ‘Gefeliciteerd! Wanneer ben je uitgerekend?’ Tel daar de zwangerschapshormonen bij op en ik sta niet meer voor mijn uitspraken in. Doe ik meteen een poging tot stoppen met spreken en doe me daar maar een flinke dosis verbale diarreeremmers bij.

© Beeld: privébezit
Lees hier meer blogs van Mayke