Verliefd in 4 minuten

Ik heb altijd een beetje een hekel gehad aan jongens die na een heel stel dates nog steeds niet wisten wat ze nou precies van me wilden. Waren ze verliefd of niet? Wilden ze een relatie of toch liever nog een beetje aanklooien? Toen ik de film He’s Just Not That Into You zag, wist ik: ik was al die dates gewoon in de maling genomen en misschien zelfs wel een beetje gebruikt. Als een man je écht ziet zitten, laat ie dat ook blijken. En dan wil ie helemaal niet vrijblijvend aanrommelen.

240 seconden
Het onderzoek dat ik laatst tegenkwam bevestigt dat: je hebt slechts vier minuten nodig om verliefd te worden. Een gesprek van 240 seconden zou al genoeg moeten zijn om een intieme band met iemand te krijgen. Nu lijkt me dat zelf wat snel, ik heb volgens mij wel ietsjes langer nodig dan dat, maar ik haal daar wel iets herkenbaars uit: je weet het snel genoeg.

Smoorverliefd
Een goede vriend van me is pas begonnen met internetdaten, omdat hij inmiddels een leeftijd heeft bereikt waarop hij het zat is vrijgezel te zijn. Uitgaan houdt ie niet van, dus zoekt ie de liefde online. Direct had hij ‘beet’ en na een paar mailtjes heen en weer was daar de eerste date. Het was perfect. Urenlang hebben ze gepraat en gelachen. Drie dagen later zagen ze elkaar weer, toen was het nóg leuker. En vanavond staat de derde date op het programma, waar hij zich erg op verheugt.

“Eigenlijk weet ik het al”, zei hij me. “Ik ben smoorverliefd op die meid, na vijf minuten al.” Hij laat haar duidelijk merken dat ie haar gezelschap op prijs stelt en haar oprecht heel erg leuk vindt, maar zijn ware gevoelens houdt ie nog even voor zich. Om haar niet af te schrikken.

Misverstanden
Dus ik zei: “Ja, maar misschien voelt zij wel hetzelfde! Dan draaien jullie voor niks een beetje om elkaar heen!” Ik hou niet van misverstanden in de liefde. Ook niet van onduidelijkheid. Ik heb in mijn datingjaren altijd gezegd wat ik voelde. Vond ik ‘m leuk, zei ik dat ook. Was het niet wederzijds, dan hoorde ik dat in ieder geval maar meteen. Ik steek niet graag energie in iets wat eigenlijk al kansloos is.

Succesverhaal
Mijn maatje is erg onervaren in de liefde, dus hij durft het niet. In ieder geval niet recht in haar gezicht te zeggen. En dus doet ie het op andere manieren: gewoon (terug)sms’en en bellen als ie dat belooft, zelf initiatief nemen voor een volgende date en zich hoffelijk gedragen. Ook meer dan prima natuurlijk, zo hoort het. Ik denk dat dit zomaar een succesverhaal kan zijn!

Beeld: Thinkstock