Verstandig voor u (maar vooral voor ons!)

geen

Ik heb een ongelofelijke hekel aan banken. Je hoeft maar een paar afleveringen van Tegenlicht of zelfs het Journaal te kijken om die haat te voeden. Maar het echte probleem is dat banken geen hekel hebben aan zichzelf.

Sterker nog, alles wat banken doen is in het belang van de banken. Dat klinkt misschien heel logisch: je moet immers winst maken en dat is eigenbelang. Normaal gesproken is dat echter in beperkte mate, want als je klanten niet fatsoenlijk helpt, lopen ze weg. Helaas is dat bij een bank niet zo makkelijk. Mijn man en ik hebben bijvoorbeeld een hypotheek met een rentevastperiode van tien jaar. Zie dan maar eens weg te komen.

Maximaal profiteren
Bij het afsluiten van die hypotheek hadden we onszelf al grondig georiënteerd op de vele hypotheekvormen en overige mogelijkheden. We waren tot de conclusie gekomen dat het voor onze financiële toekomst en ook gemoedsrust het beste was om een annuïteitenhypotheek af te sluiten. Het leek ons zinvol om zo snel mogelijk af te lossen. In onze jeugdige overmoed dachten we zelfs: misschien lukt het ons om in minder dan dertig jaar van de hypotheek af te zijn. Nou, je had de hypotheekverstrekker moeten horen. Aflossen? Of we soms gek waren geworden? Je gaat toch niet aflossen als je ook de hele looptijd kunt profiteren van hypotheekrenteaftrek! Nee, daar moesten we echt nog maar eens goed over nadenken.

We spreken nu 2011. In die tijd was het voor de bank inderdaad het fijnst als klanten zo min mogelijk aflosten: hoe langer het hypotheekbedrag bleef staan, immers, hoe hoger de rente-inkomsten. Ondertussen is er wel het een en ander veranderd. Belangrijkste verandering is dat de huizen een stukje minder waard zijn geworden. Dat voelen de banken in hun virtuele balans, want als de huizen minder waard zijn dan de hypotheken die erop staan, is het risico op verlies ineens levensgroot.

Honderdtachtig graden gedraaid
Dus wat doe je dan? Mensen stimuleren om af te lossen, natuurlijk. Een lagere restschuld betekent dat bij een eventuele voortijdige verkoop er een fijne overwaarde is, waardoor de bank er geen cent op hoeft in te leveren. De aflossingsmogelijkheden zijn plotseling eindeloos. Op sites van banken staat uitgelegd waarom het slim is om nu af te lossen en er worden webseminars gegeven waarin je al je vragen kunt stellen. De voordelen van twee jaar geleden lijken niet meer te bestaan. Ze bestaan voor de banken namelijk niet meer, dus ook niet voor ons.

Gelukkig hebben wij destijds niet naar de bank geluisterd en voet bij stuk gehouden, waardoor ons resterende hypotheekbedrag naar alle waarschijnlijkheid minder is dan de waarde van ons huis. Maar dan moeten we natuurlijk ook niet rekenen op hulp van de bank als we in de problemen komen. We vormen tenslotte geen enkel risico; de bank zit niet met ons in z’n maag. Andersom voelen we gelukkig nog steeds dezelfde antipathie en daarom blijven we lekker aflossen. Zo snel mogelijk.

CC foto: 401(K) 2013