Vijf regels van het badkamerconcert

Ik zing. En misschien wel helemaal niet onverdienstelijk, wie zal het zeggen. Maar mijn enige publiek is de hond en die is er op zijn zachtst gezegd niet bijzonder van gecharmeerd.  Ze begraaft zich van ellende onder de dekens van haar mandje als ik mijn strot open trek.

De regels van het badkamerconcert
Ik stel me zo voor dat de buren met grote regelmaat een twaalf uurtje, eerste maandag van de maand ervaren. ‘Alweer die sirene?!’ Ramen en deuren worden gesloten. Jammer hoor, want ik zing een heel breed repertoire.  Ik doe zelfs verzoekjes, als ik er ooit één zou krijgen. Op voorwaarde van regel 1. Er moet minstens een muur tussen zitten, anders kan ik het niet.

Regel twee
Regel twee van het thuis zingen is dat alles kan fungeren als microfoon. Mijn spuitbus met haarlak, een fles wijn, een blik soep, de staart van de hond, alles. Dus als er zo nu en dan een fles wijn op tafel staat, betekent dat niet dat ik een probleem heb. Het is hooguit het probleem van de buren.

Regel drie
Regel drie van het thuis zingen, is dat het over moet als het mis gaat. Ik ga net zo lang door totdat ik die ene hoge noot haal. Laatst stonden er ineens een ambulance en een politieauto in de straat. Toen heb ik het maar even gestaakt totdat ze weer weg waren.

Regel vier
Regel vier van het thuis zingen is dat ik echt alleen moet zijn, anders krijg ik niets mijn strot uit. Het liefst zing ik een karaoke-versie die eindigt in gejuich en geklap. Ik maak nog net geen buiging, maar kan een knikje richting laptop niet onderdrukken.

Regel vijf
Regel vijf van het thuis zingen is: Weet in godsnaam wanneer je vent terug komt. Ik schrok me laatst een ongeluk toen hij plotseling binnen kwam vallen. Emeli Sandé werd met een gesmoorde kreet de stem afgesneden. Het was immers mijn stem. ‘Ik hoorde je zingen.’ Lacht mijn vriend. Ik kijk hem met grote ogen aan.

‘Dat was ik niet, dat was Emeli Sandé.’
‘Oh, ik dacht dat jij het was. Klonk goed!’
Zo. Die is in the pocket.

© Beeld: privébezit
Lees hier meer blogs van Mayke