‘Vindt je man dat wel goed?’

geen

Als jullie dit lezen zit ik al in Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië. Alleen. Drie weken lang zal ik door een – voor mij nu nog vreemd – land zwerven en simpelweg kijken wat er op mijn pad komt.

Horrorverhalen
Al vanaf mijn 19e maak ik dit soort reizen. Eerst vooral naar Oost-Europa en Rusland, later ook naar verder weg gelegen plekken: Kenya, Thailand en dit keer dus Maleisië.

Het is intrigerend om de reacties van vrienden en bekenden te zien veranderen door de jaren heen. Op mijn 19e kreeg ik vooral horrorverhalen te horen, over hoe vreselijk slecht het was afgelopen met het aangetrouwde nichtje van de buurvrouw, dat zo eigenwijs was om in de Kaukasus op haar slippers rond te lopen.

‘Vindt je man dat wel goed?’
Of ik wel wist dat ik niet zomaar een taxi moest nemen in Odessa, en of ik wel altijd een ring droeg en iedereen vertelde dat ik getrouwd was met een man die op mij wachtte.

Nu ik daadwerkelijk getrouwd bén zijn de reacties weer anders. ‘Vindt je man dat wel goed?’ vroeg een oude bekende me in de supermarkt. Ook de vraag ‘Wat ga je daar dan doen?’, is plotseling populair geworden.

De perfecte dag
Het is opvallend dat ik deze vraag op mijn 19e niet kreeg. Kennelijk kunnen mensen wel inschatten wat een 19-jarige vrijgezel te zoeken heeft in een vreemd oord, maar wordt dat voor een getrouwde vrouw van 27 jaar al lastiger.

En toch heb ik nooit iets anders gedaan, dan wat ik ook dit jaar weer van plan ben: om een uur of zes opstaan en na een stevig ontbijt, urenlang wandelen (het liefst langs een rivier). Tegen het middaguur, wanneer mijn voeten pijn doen en het te warm wordt om te lopen, een fijne lunchtent binnengaan en daar eens uitgebreid tafelen met een glas wijn en een goed boek erbij.

Het beste scenario
Dan de weg zien terug te vinden naar mijn ho(s)tel en daar even onder een koude douche staan. De rest van de dag besteed ik aan lezen, schrijven en af en toe een praatje maken met lui van mijn guesthouse, waarmee ik – in het beste scenario – wat biertjes haal en de rest van de avond gesprekken voer over reizen, muziek, literatuur, filosofie.

Nog altijd hou ik van reizen. Alleen reizen. Ik ben zo vreselijk blij dat mijn status als getrouwde vrouw daar niks aan heeft kunnen veranderen.