VIVA Mama’s Femke: ‘Het is weer begonnen: het leed dat zwemles heet’

Femke Rodenburg

Femke Rodenburg (35) woont met haar man en drie dochters van 1, 3 en 6 in het pittoreske Woerden. Voor VIVA Mama deelt ze hoe het is om als journalist – naast het hysterische gezinsleven – er ook nog een sportief en sociaal leven op na te houden.

Zwemles

Het is weer begonnen: het leed dat zwemles heet. Voor mij dan, want dochterlief was dolblij dat ze na tien weken weer het water in mocht. Zelf had ik die wekelijkse zwemles helemáál niet gemist.

Trauma

Ik weet niet precies waar mijn grootste weerstand zit. Of het dat snikhete zwembad is, de traagheid waarmee dochterlief vorderingen maakt of dat het puur voortkomt uit mijn eigen jeugdtrauma.

Dat trauma wordt flink aangewakkerd doordat er in het zwembad een paar badjuffen rondlopen waar ik dertig jaar geleden nog van heb leren zwemmen. Alleen al bij het horen van hun stem, zie ik mezelf weer bibberend langs de kant staan in mijn witroze geblokte badpak met rode roosjes. Ik was en ben geen waterrat en zeven meter onder water vond ik verschrikkelijk. Het is ook een behoorlijke afstand als je met één arm zwemt, omdat je met de hand van je andere je neus dichtknijpt.

Het omkleedritueel

Terug naar nu. De ellende begint voor mij in de warme en altijd drukke kleedkamer. Nadat ik met veel moeite de kinderwagen het hok in heb gemanoeuvreerd, begint het omkleedritueel. Waar mijn 6-jarige zichzelf thuis moeiteloos aan- en uitkleedt, is ze in de kleedkamer vooral druk met ongegeneerd om zich heen kijken naar alle andere kinderen en puffende moeders. En dus help ik haar met omkleden, terwijl ik ondertussen probeer de andere twee dochters in het gareel te houden.

Tijdens de zwemles gluur ik vanuit het restaurant naar mijn dochter. Iets wat ik beter niet kan doen, want ik zie van alles dat me niet bevalt. De juf besteedt wel heel veel aandacht aan het jongetje dat niet zo goed mee kan komen. Bovendien staat ze soms meer op de kant te wachten tot ze aan de beurt is dan dat ze in het water ligt. Daar vind ik die lessen van bijna 12 euro voor 45 minuten iets te prijzig voor.

Financiële voorbereiding

Ik heb me laten vertellen dat anderhalf jaar -en dus 800 euro- tot het A-diploma heel gemiddeld is. Gelukkig komt dat langzaam aan in zicht en hopelijk duurt het B-diploma daarna ook niet al te lang.

Dan heb ik daarna waarschijnlijk krap een jaar de tijd om me mentaal (en financieel) voor te bereiden op de zwemlessen van de middelste dochter. Om vervolgens meteen door te kunnen voor nummer drie. Het idee alleen al: nog minstens vijf jaar in dat zwembad en minimaal 2400 euro lichter. Help!

Lees ook: ‘Ik vind die angst om hun gezondheid en die van collega’s en leerlingen overdreven’

Femke Rodenburg (36) woont met haar man en drie dochters van 2, 4 en 6 in Woerden. Ze werkt als journalist, heeft daarnaast ook nog ambities op het gebied van sporten en sociale contacten en probeert dat alles te combineren met de chaos van het gezinsleven.