Vies van lichaamssappen? Begin niet aan seks!

vochtige-streken

Afgelopen zaterdag was het zover: ik mocht met de andere VIVA-winnaressen de film ‘Vochtige Streken’ bewonderen in EYE Amsterdam. Provocerend, shockerend. Dat moest de film zijn. Kom maar op, dacht ik.

Zonnn!
Op weg naar het pontje ontdeed ik me al fietsend van mijn sjaal en jas. Man man, wat was het warm. De zomer is er niks bij. Misschien niet het beste tijdstip om in een bioscoop te zitten, dacht ik nog. Maar hee, je wilt wat.

De bioscoop-mevrouw verwelkomde ons verheugd: “Buiten schijnt lekker de zon, dus ik ben blij dat jullie hier toch allemaal zitten”. Jaja, wrijf het er nog maar in. “En nog even kort iets over de film..” vervolgde ze, “Ik heb hem zelf niet gezien, maar ik heb gehoord dat anderen er wel om konden lachen. Nou ja, niet om alles. Maar wel om sommige stukjes”. Ik gniffelde om de wat twijfelachtige intro en de film werd gestart.

Allemaal individuen
In de film wordt uitgebreid verteld over aambeien, lichaamssappen en masturbatie met verschillende groentes. Want, zo zegt de hoofdrolspeelster: “Iedereen die vies is van zweet, zaad of speeksel, kan maar beter niet aan seks beginnen”. Het zette me aan het denken. Vaak ga je er onbewust vanuit dat mensen dezelfde visies hebben over wat vies, normaal of hygiënisch is. Maar deze film drukt je met de neus op de feiten. Wie zegt dat mijn gedachtegangen normaal of ‘de waarheid’ zijn?

Na afloop waren twee dames naast mij enthousiast aan het napraten: “Geweldige film, deze zal je in ieder geval nog heel lang bij blijven” zei de één opgetogen. Dat zeker, dacht ik. Nog héél lang bijblijven.

De waan van de dag
Eenmaal op mijn fiets moest ik uitwijken voor een slingerende toerist, zwaaide ik naar een passerende bekende en zo ging alles weer verder in de waan van de dag. Waar ik 20 minuten geleden overtuigd was dat de provocerende beelden nog lang op mijn netvlies zouden staan, was ik ze nu eigenlijk alweer vergeten.

Doe es normaal
Toen ik iets later bij een stoplicht stond, hoorde ik een mede-fietser naar een zwerver schreeuwen dat hij uit z’n doppen moet kijken. Aan de overkant van de straat schreeuwde de zwerver hard terug: “Doe es normaal joh!”. Ik glimlach. Zo zie je maar weer: Mijn normaal is de jouwe niet. Dat heb ik vandaag dan weer geleerd.

CC foto: Vochtige streken