Voor het leven getekend

Misschien is het kinderachtig van me, maar ik vind tatoeages stoer.

Lullig dolfijntje
Ik heb het natuurlijk niet over zo’n lullig dolfijntje (of nog erger, teddybeertje) op een schouderblad. Het moet wel een beetje formaat hebben. Mijn vriend heeft een lel van een tattoo op zijn schouder, prachtig vind ik ‘m. Als hij een pak aan heeft ziet ie er keurig en zakelijk uit. Maar als ie een t-shirt met korte mouwen draagt, zie je er nog net een sexy stukje onder vandaan piepen. Dat het geen draak of doodshoofd is maar een afbeelding van Tinkerbell, doet daar helemaal niets aan af. Want stoer is ie toch wel.

Slome samoerai
Vrouwen met een grote tattoo vind ik helemaal intrigerend. Zo zag ik ooit toevallig een stukje huidversiering boven de kraag van mijn werkster Nina uitsteken. Zo’n beetje sloom verlegen meisje, dat altijd haar ogen neersloeg als je met haar sprak en bloosde om niks. Toen ik vroeg of ik de rest mocht zien trok ze grijnzend haar shirt omhoog. Er prijkte twee enorme samoeraizwaarden op haar rug, van haar billen tot haar nek. Hoewel de jaren daarna nog steeds dezelfde slome Nina bleef, was mijn beeld van haar toch voor altijd veranderd.

Flinke Japanse floral
Ik loop zelf al 22 jaar met twee minuscule poezenpootjes op mijn borst en een bescheiden zonnetje op mijn arm. De poezenpootjes waren mijn eerste experiment met inkt, ik durfde eigenlijk nog niet zo goed. En ik had er op mijn achttiende ook niet zo goed over nagedacht dat de zwaartekracht uiteindelijk ook een A-cupje kan laten hangen. Dus die pootjes staan er wat treurig bij. Het zonnetje was voor die tijd best ruig (voor een meisje) maar is na ruim twintig jaar wel aan vervanging toe. Ook tattoos zijn aan mode onderhevig. Doe mij nu maar een flinke Japanse ‘floral’ op mijn schouder. Stoer, maar nog wel te bedekken als het moet.

Damesgezichten inkleuren
Want als een tattoo op een verkeerde plek zit, zit er maar een fijn lijntje tussen ‘stoer’ en ‘compleet geschift’. Zoals die Russische die de naam van haar vriend in haar gezicht heeft laten tatoeëren. Alleen d’r neus is nog zichtbaar tussen de enorme Gotische letters. Heeft dat kind geen hersens? Vindt ze het niet vervelend om de hele dag aangestaard te worden? Nooit meer een normale baan te krijgen? En wat nou als haar relatie met haar ‘Rousland’ op de klippen loopt? Zet ze er dan ook een Japanse floral overheen? Haar vriend heeft er een handje van om damesgezichten in te kleuren, hij tekende ook al een keer dertig sterretjes in het gezicht van een onnozele Vlaamse. Ze wilde er maar drie. Noem me ouderwets, maar zelfs dat vind ik te veel in je gezicht. Dan maar een paar verlepte poezenpootjes op mijn tiet…

foto: Flickr