Vrijen? Kolven bedoel je!

vrouw op bed

We zitten aan tafel, de couscous is helemaal opgegaan, de wijn vloeit nog rijkelijk, het water voor de thee wordt opgezet en het pak speculaasjes opengetrokken. Eindelijk zijn we weer een avondje compleet, want dat blijkt tegenwoordig een grote uitdaging. Soms is er zelfs een datumprikker nodig. Maar dan heb je ook wat: Ladiesnight!

Even een vraagje..
“Hee jongens, even een vraagje he..” hoor ik ineens vanuit de overkant. “Ik weet dat jullie nog geen kinderen hebben, maar denken jullie dat alle vrouwen na de bevalling weer vrijen alsof er niks gebeurd is? En belangrijker.. hoe snel dan?”

Het was even stil. Eigenlijk had niemand het antwoord. Überhaupt antwoord. Dat verwachtte ze ook niet. Het was vooral fijn om haar verhaal te doen. En laten deze vrouwenavonden daar bij uitstek de perfecte gelegenheid voor zijn. Ze vervolgde..

Maar hóe dan?
“Ja, weet je.. in  mijn hoofd is mijn vagina een geboortekanaal en mijn borsten een melkfabriek waar Campina jaloers op zou zijn. Mijn lichaam staat in dienst van mijn kind en niet in het teken van hem, laat staan van seks”. Ze hield even in. “En hoe zit het met die hechtingen dan, zijn die er al uit?” vroeg een andere vriendin, die daar iets wat angstig bij keek. “Ja, die zijn er al uit hoor. Dat wel. Maar dan nog…”

“Ook die gebroken nachten, ik ben gewoon moe. Als ik in bed lig wil ik slapen, want ik weet dat ik over een paar uur weer een hongerig kindje moet voeden.” Ze kijkt naar haar borsten. Wij ook. Alsof er elk moment een straaltje melk uit kan komen. “Ik ben heel gelukkig hoor met m’n kindje, tuurlijk..” vervolgt ze, “Maar ja, dan zie ik mijn vriend af en toe naar me kijken van ‘gaat er nog wat gebeuren vannacht?’ terwijl mijn ogen bijna dichtvallen en ik bedenk hoeveel CC ik de volgende dag moet kolven. Ik vraag me echt af of andere vrouwen dat wel kunnen.. maar hóe dan?”

Paradox
Ik had het met haar te doen. Wat een paradox: De gelukkigste vrouw van de wereld met haar ziel onder haar arm. Moe, ontzettend blij met haar gezonde kindje en onzeker tegelijk. Wat was het fijn om als vrouwen onderling even openhartig te kunnen kletsen. Ikzelf heb nog nooit een bevalling meegemaakt, maar ik kon me zo inleven in haar situatie. Later die week besloot ik contact op te nemen met seksuologen en ervaringsdeskundigen. Deze tips over seks na de bevalling zijn er uit voortgekomen en helpen hopelijk veel vrouwen verder. Weg taboe. Lang leve de vrouwenavonden.

Succes lieve vriendin, succes vrouwen van Nederland. Je bent niet de enige.

CC foto: Philippe Put