Vroeger was alles beter…echt!

Smaken verschillen en we hebben allemaal zo onze eigen herinneringen, maar trek een blik nostalgie open, en iedereen smult ervan. Maar waarom eigenlijk?

 

Ik woon in Lelystad, en geloof het of niet, ook wij hebben een geschiedenis, zo’n tijd waarin alles beter was (al was dat dus stiekem helemaal niet het geval). Dat werd vorige week ineens heel erg duidelijk toen ik werd uitgenodigd voor een Facebook groep waarin massaal herinneringen werden gedeeld over Lelystad. In één dag van veertig ‘likes’ naar vier duizend, zo erg missen wij onze oude stad blijkbaar.

Stinkende vis

En ik ging net zo hard voor de bijl. ‘Oh, kijk nou een foto van die oude fontein!’ Die fontein naast de vismarkt die dus altijd zo stonk naar stilstaand water en restanten vis. ‘Oh geweldig, daar dat oude buitenzwembad, dat was altijd zo fantastisch!’. Dat zwembad waar zo weinig toezicht was (geldgebrek) dat je spullen massaal werden gestolen en waar helaas meer dan eens iemand per ambulance naar buiten werd geholpen omdat er (bij gebrek aan badmeesters) weer eens een zich uitslovende jongen van de springplank op het beton was gekletterd in plaats van in het water.

De Tjolk Aap
Ik vraag me af wat het precies is, de kracht van nostalgie. Waarom we geneigd zijn te denken dat vroeger alles beter was of in ieder geval veel heimwee hebben naar vroeger. Vol weemoed kijk ik naar een afbeelding van een Sony Walkman, terwijl ik met mijn iPod toch echt niet naar dat ding terugverlang. Of kijk ik verlekkerd naar een pakje Tjolk, terwijl ik de chocomel van tegenwoordig prima te pruimen vind. Luister ik naar de muziek van Boyzone, terwijl de muziek van Lady Ga….eh nee, laat maar ;) .

Wat is het toch dat ons soms zo doet terugverlangen naar vroeger. Stiekem weet ik het natuurlijk wel, de kracht van vroeger is dat het een beschreven pagina geschiedenis is, je weet van begin tot het eind wat daar gebeurd is en wat je daar fijn aan vond. Leven in het heden / de toekomst is onzeker, de spreekwoordelijke bom kan op elk moment vallen en dat is best eng. Vroeger is veilig, en daarom was vroeger alles beter.

Twilight Zone
Toch is dat jammer, want dan leven we op dit moment in een soort Twilight zone. We kunnen niet wachten tot die nare crisis voorbij is, en ondertussen mijmeren we over een vroeger waarin alles zogenaamd alles mooier was dan nu. Dat maakt het heden natuurlijk wel een beetje deprimerend.  Terwijl we op dit moment ook heel veel hebben om dankbaar voor te zijn, zoals Sterren Springen van de Schans, Mark Rutte, The Kardashians en de eindredactie van de Telegraaf.

Hm, misschien was die tijd van de walkmans toch zo gek nog niet.