Dag weegschaal

weegschaal

Do you know what I got for Christmas? Fat. I got fat.

Deze quote zie ik meerdere keren voorbij komen op Instagram terwijl ik door de perfecte leventjes van de bekende fashionbloggers en healthfreaks scrol.

Ik moet er best wel om lachen en stuur de uitspraak door naar vrienden, vriendinnen en collega’s. Iedereen lacht, terwijl ik me ondertussen afvraag waarom ze nou eigenlijk lachen. Komt het stiekem omdat ik inderdaad…?

Ik kijk beteuterd naar mijn opgezette buik. Ik voel me minstens tien kilo zwaarder dan een paar dagen geleden. En dat betekent dat ik nu een kopje te sterke groene thee drink terwijl de collega naast me een cappuccino neemt. Én een oliebol. Ik houd helemaal niet van oliebollen. Maar uit principe wil ik die vette bol uit haar handen trekken en in één keer heel ordinair tegen mijn huig aan duwen.

De weegschaal en ik hebben nooit echt een goede relatie gehad. Ik heb dat ding begin dit jaar zonder pardon de deur uit gedaan. Zonder spijt, kan ik je zeggen. Het voelde als een bevrijding. En zo voelt het nog steeds.

Ooit stond ik namelijk vaker op de weegschaal dan op hoge hakken. En dat is natuurlijk best wel gek. Vind ik zelf.

Ik had een waar weegschaalritueel:

’s Ochtends na het plassen, vóór het ontbijt (als ik überhaupt al zou ontbijten). En naakt. Geen lapje katoen aan mijn koude naakte lijf en ook dat minuscule elastiekje in mijn haar moest het ontgelden.

Dan nog een keer na het werk, vóór het avondeten en vóór het sporten.

En – heel logisch – nog een keer na het sporten.

En altijd spiernaakt. Ja, ik was er druk mee; met dat wegen en aan en uitkleden. Maar gelukkiger of wijzer werd ik er niet van.

Nu heb ik geen idee wat de weegschaal te melden heeft. Niet veel goeds geloof ik, dus ik ontwijk ‘m liever.

’s Ochtends kijk ik even naar mijn naakte lijf dat echt niet meer zo slank is al een jaar geleden. Maar ik haal mijn schouders op als mijn vriend mijn linkerbil kust. Dan hup een simpel shirtje aan, leren jack, ongewassen haar op een staart, lippen rood en een sigaret er tussen.

Nee, voor mij geen goede voornemens voor 2014, maar alleen maar liefde.