Weg met de publieke omroep?

Het zal je niet ontgaan zijn; de publieke omroep moet bezuinigen. De VARA en BNN gaan fuseren, hetzelfde geldt voor de KRO en NCRV en de TROS en de AVRO. De VPRO, EO en Omroep MAX blijven zelfstandig. Deze omroepen krijgen geen budget meer op basis van hun ledenaantal, maar een basisbudget. Het kabinet Rutte-I heeft dat besloten. Het huidige kabinet, Rutte-II, wil echter nog meer bezuinigen.

Wellicht dat Nederland 3 verdwijnt en de omroepen alleen nog uitzenden op 1 en 2. De kans is dus groot dat er behoorlijk wat programma’s gaan sneuvelen. Vanzelfsprekend zijn hier een hoop mensen niet blij mee. Vorige week werd ik op straat aangesproken: of ik misschien lid wilde worden van de VARA. Want ze kunnen de ledensteun wel gebruiken, in deze crisistijden.

Ik heb nee gezegd. Waarom, dat weet ik niet. Ik denk dat ik niet genoeg om de publieke omroep geef. Want eerlijk is eerlijk, er worden teveel onzinprogramma’s gemaakt. En ik zal maar niet beginnen over de megasalarissen die presentatoren als Matthijs van Nieuwkerk ontvangen. Eén uitzendkanaal minder lijkt me eerder een verrijking. Er zijn programma’s die zo op RTL uitgezonden kunnen worden: weg ermee. Een paar voorbeelden van shows die – wat mij betreft – niet gemist worden:

De beste zangers van Nederland
Zangers als Ben Saunders, Thomas Berge en Frans Duijts zingen elkaars liedjes. Ondertussen zuipen ze op onze kosten tien kannen sangria leeg. Een leuk programma, maar het kan makkelijk ‘Volgende week’ vervangen op de RTL4-zaterdagavond.

De zomer voorbij
Precies hetzelfde idee, maar dan met de Volendam-clan (Jan Smit, de 3 J’s en co). De heren geinen wat, drinken wat en zingen wat. Ze logeren in een luxe hotel met bubbelbad, wat ze hopelijk zelf betalen. Educatieve waarde: afwezig.

Televizierring-gala
Oftewel: de grote veer-in-de-reet-steek-show. Van tevoren kun je de genomineerden al voorspellen, en wat kunnen we er eigenlijk mee? Programma’s die winnen worden toch al goed bekeken. Presentatoren die er met de prijs vandoor gaan, zijn toch al populair. En het is beschamend om te zien hoe glamourloos Nederland is. Het is toch een soort armoedige versie van de Oscars.

Maar toch vind ik: de publieke omroep moet blijven, al is het met een zender minder. Er zijn programma’s waarvan we een hoop kunnen opsteken en die eigenlijk iedereen moet zien, die horen bij onze cultuur.

Keuringsdienst van waarde
Waar op de commerciëlen de sponsoring je neus uitkomt, zo verfrissend is het dat de publieke omroep af en toe wat (terechte) kritiek durft te leveren op de spullen die wij gebruiken. Dit programma is daar een mooi voorbeeld van. Het concept veroudert nooit, is interessant en brengt de waarheid naar boven.

Nederland van boven
Must-see voor elke inwoner van ons land. Prachtig programma dat Nederland letterlijk van boven bekijkt. Hoe besteden we onze vrije tijd? Hoe veilig is Nederland? Dat soort vragen worden beantwoord door middel van mooie beelden en prachtige visualisaties. Het is topvermaak en superleerzaam tegelijkertijd.

Ik vertrek
Eerlijk is eerlijk; de educatieve factor ligt hier lager dan bij de andere twee programma’s, maar het is één van weinige shows die de ‘echte’ Nederlander laat zien. Geen BN’ers die centraal staan, maar een vermakelijk verslag van de emigratie van een stel. En dat gaat negen van de tien keer niet goed. Verfrissend (en oke, ook hilarisch) om te zien.

Welke programma’s moeten van jullie echt blijven? En welke mogen direct de prullenbak in?

Bron foto: acteursbelangen.nl